Ο Μάικ Πομπέο καλεί Ελλάδα και Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζητά να σταματήσει η κλιμάκωση στην ανατ. Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε να «μειωθούν οι εντάσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.  

 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις» για να σταματήσει η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία: Αν οι ΗΠΑ δεν αναθεωρήσουν την άρση εμπάργκο θα υπάρξουν αντίμετρα

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτειες επεφύλαξαν ψυχρολουσία στον Ερντογάν, με την ιστορική απόφαση για άρση του εμπάργκο εξοπλισμών προς την Κύπρο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία. Έντονη ήταν η απάντηση της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει πως «Η απόφαση της Αμερικής δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την μερική άρση του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο, ο Πομπέο δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε, ενώ οι εντάσεις οξύνονται στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει και αποφάσισα να προχωρήσω περισσότερο».  

Χαιρετίζει το ΥΠΕΞ τη μερική άρση εμπάργκο από ΗΠΑ στην Κύπρο 

Nωρίτερα, θέση πήρε και η  Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, λέγοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ για άρση για ένα χρόνο του εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο καθόσον αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς, δεν αφορά στην Τουρκία, αλλά τη μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή.

Τέλος, σε σχέση με τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πομπέο δήλωσε ότι «πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top