Κομισιόν: Έκτακτες προτάσεις για την αντιμετώπιση 2ου κύματος κορωνοϊού

Παρουσιάστηκε στον τύπο από τη Στέλλα Κυριακίδου και τον Μαργαρίτη Σχοινά

Σημαίες - Ευρωπαϊκή Ένωση

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας της ΕΕ για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, με στόχο τη συνεχή επαγρύπνηση και τη γρήγορη ανταπόκριση ώστε να Ευρωαποφευχθούν νέα μαζικά lockdown, πρότεινε την Τετάρτη η Κομισιόν και παρουσίασαν στον Τύπο η αρμόδια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου και ο Αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πιο κοντά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Στην τελική φάση οι δοκιμές

Οι δράσεις προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση ορίζει μια σειρά δράσεων προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές, την Κομισιόν και τους οργανισμούς της ΕΕ:

- Αυξημένη κάλυψη δοκιμών, ανίχνευση επαφών και παρακολούθηση από φορείς δημόσιας υγείας για τη χαρτογράφηση συστάδων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση εστιών. Εκτός από την ανακοίνωση, η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα εκτελεστική απόφαση για τη στήριξη της διαλειτουργικότητας των εφαρμογών ανίχνευσης και προειδοποίησης για κινητά πέραν των εθνικών συνόρων στην ΕΕ.

- Διασφάλιση της ομαλής παροχής εξοπλισμού ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατρικών συσκευών μέσω μηχανισμών όπως κοινές προμήθειες έκτακτης ανάγκης και στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού η χώρα λόγω της πανδημίας

- Διατήρηση υψηλής δυνατότητας στις δομές δημόσιας υγείας χωρίς να παραμεληθούν άλλοι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης για τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ των κρατών μελών και του συντονισμού της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης σε κράτη - μέλη μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

- Παροχή στοχοθετημένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων, με έρευνες και αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των επανεισαχθέντων μέτρων.

Στέλλα Κυριακίδου: «Μόνο με εμβόλιο θα γυρίσουμε στην κανονικότητα»

- Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων όπως ηλικιωμένων, ατόμων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών δοκιμών, φροντίδας και θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

- Μείωση του βάρους της εποχικής γρίπης για την αποφυγή πρόσθετης πίεσης στα ήδη πιεσμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, μέσω αυξημένης κάλυψης εμβολιασμού και άλλων μέσων όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών για εμβόλια γρίπης.

Στέλλα Κυριακίδου: Η ΕΕ ξεκινά το νέο πρόγραμμα «EU4Health»

Ισχυρό μήνυμα επαγρύπνησης για την πανδημία

Κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν, η Επίτροπος Κυριακίδου, ανέφερε ότι «Ως Επίτροπος αρμόδια για την Υγεία, είμαι εδώ μαζί σας σήμερα μαζί με τον Αντιπρόεδρο Σχοινά για να στείλω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα επαγρύπνησης - ότι δεν πρέπει για κανέναν λόγο να εφησυχάσουμε στον αγώνα μας κατά του Covid-19».

«Πρέπει να συνεχίσουμε, όπως έχουμε από την αρχή αυτής της πανδημίας, να κοιτάξουμε την επιστήμη που υπάρχει και να διασφαλίσουμε ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι ο COVID-19 εξακολουθεί να είναι ανάμεσά μας», πρόσθεσε.

Επίσης, επεσήμανε ότι «Η ετοιμότητα θα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του φθινοπώρου και του χειμώνα. Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά, να μην προσπαθούμε να φτάσουμε. Και το να είσαι ένα βήμα μπροστά σημαίνει πρόληψη. Γι `αυτό ζητάμε σήμερα ισχυρή και κοινή δράση και στέλνουμε ένα μήνυμα στα κράτη μέλη ότι εάν ακολουθήσουν τις συστάσεις που θέτουμε, μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό».

«Απαραίτητα τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού»

Η κ. Κυριακίδου έστειλε το μήνυμα ότι από τα τεστ έως την ανίχνευση επαφών, από τη βελτιωμένη παρακολούθηση της δημόσιας υγείας έως την καλύτερη πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και φάρμακα και διασφαλίζοντας επαρκή ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε ολόκληρη την Ευρώπη να εφαρμόσουμε μέτρα αμέσως και τη σωστή στιγμή, μόλις δούμε σημάδια πιθανών νέων εστιών. Καλούμε λοιπόν τα κράτη μέλη να διεξάγουν δοκιμές καταπόνησης για συστήματα ανίχνευσης επαφών, ικανότητες δοκιμών και δοκιμές ανάπτυξης, εξετάζοντας διαφορετικά σενάρια, όπως εκδηλώσεις "super spreader", κρούσματα σε σφαγεία, εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και κατοικίες».

«Καλούμε επίσης τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μια σαφή επισκόπηση των αναγκών τους για ιατρικές προμήθειες, εθνικές ικανότητες παραγωγής και αποθέματα βασικού εξοπλισμού», τόνισε μεταξύ άλλων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top