ΗΠΑ: «Φρένο»​​​​​​​ στις εκτελέσεις βάζει το Ομοσπονδιακό δικαστήριο

«Το Πρωτόκολλο του 2019 μπορεί να προκαλέσει στους ενάγοντες ακραίο πόνο»​​

δικαστήριο

Αναβάλλονται οι πρώτες εκτελέσεις ομοσπονδιακών θανατοποινιτών μετά από διαταγή που εξέδωσε τη Δευτέρα το ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ

Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται τουλάχιστον προς το παρόν, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο να επαναλάβει τις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπως ήταν ο στόχος της.

ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά από 17 χρόνια!

Η δικαστής Τάνια Τσάτκαν διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να καθυστερήσει τις τέσσερις εκτελέσεις που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς έκρινε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα για τους τέσσερις θανατοποινίτες.

Θα πρέπει, δηλαδή, να εξεταστεί η προσφυγή τους κατά του νέου πρωτοκόλλου των εκτελέσεων με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα που υιοθετήθηκε το 2019.

«Οι επιστημονικές αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο υποδηλώνουν καταφανώς ότι το Πρωτόκολλο του 2019 ενδέχεται να προκαλέσει στους ενάγοντες ακραίο πόνο και αχρείαστη οδύνη κατά την εκτέλεσή τους», ανέφερε στην απόφασή της η Τσάτκαν.

Η Τσάτκαν υιοθέτησε την άποψη ενός ιατρικού εμπειρογνώμονα, τον οποίο επικαλούνται οι τέσσερις θανατοποινίτες. Σύμφωνα με αυτόν, η χρήση πεντοβαρβιτάλης μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες και να αισθάνονται ότι πνίγονται για αρκετό διάστημα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Για να γίνει λιγότερο οδυνηρός ο θάνατός τους, οι ίδιοι πρότειναν να προσθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πρωτόκολλο και κάποια άλλη ουσία, όπως μορφίνη, ή ακόμη να εκτελεστούν στο απόσπασμα. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση επειδή ο εκτεταμένος σχεδιασμός των εκτελέσεων, ο προσδιορισμός τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι προσομοιώσεις που έκανε μια ομάδα 40 ατόμων, αλλά ακόμη και οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς για όσους θέλουν να τις παρακολουθήσουν «δεν μπορεί να αλλάξουν εύκολα». Η υπόθεση μπορεί να φτάσει μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είχε προγραμματιστεί η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη έπειτα από 17 χρόνια στις ΗΠΑ. 

Η εκτέλεση του καταδικασμένου για δολοφονίες, Ντάνιελ Λιούις Λι, εμποδίστηκε την Παρασκευή από ομοσπονδιακό δικαστή, μετά από μήνυση που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας τους φόβους τους ότι η παρουσία τους στην εκτέλεση θα μπορούσε να τους εκθέσει στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Ο Ντάνιελ Λιούις Λι καταδικάστηκε για τη δολοφονία τριών μελών μιας οικογένειας στο Αρκάνσας το 1996, ωστόσο συγγενείς των θυμάτων είχαν ταχθεί κατά της καταδίκης του σε θανατική ποινή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top