Μαλάλα Γιουσαφζάι: Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης στα 17 της

Απόφοιτη πλέον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι. «Δύσκολο να εκφράσω τη χαρά και την ευγνωμοσύνη μου που απέκτησα το πτυχίο μου στην Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία από την Οξφόρδη» έγραψε στο Twitter η Μαλάλα.

Στο Πακιστάν μετά από πέντε χρόνια επέστρεψε η Μαλάλα

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να τη σκοτώσουν γιατί επέμενε να επιστρέψει στο σχολείο. Η 22χρονη πλέον Μαλάλα έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media ότι δε γνωρίζει ποια θα είναι η συνέχεια αλλά «προς το παρόν, θα είναι Netflix, διάβασμα και ύπνος».

Η Μαλάλα έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο το 2017 μετά την αποφοίτησή της από λύκειο του Μπέρμινγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, όπου βρέθηκε ως πρόσφυγας με την οικογένειά της το 2012, φεύγοντας από το Αφγανιστάν μετά τον σοβαρό τραυματισμό της από τους Ταλιμπάν.

Ήδη από τα 11 της χρόνια, η μικρή Μαλάλα ενημέρωνε με το ψευδώνυμο «Γκουλ Μακάι» ένα μπλογκ του ΒΒC στα ουρντού, τη μητρική της γλώσσα, περιγράφοντας την αποκρουστική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή της.

Η φήμη της εκτοξεύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να την εξολοθρεύσουν, κατηγορώντας την ότι χρησιμεύει ως όχημα «για τη δυτική προπαγάνδα». Στα 15 της δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι και τον ώμο, έπειτα από επίθεση κατά του λεωφορείου που τη μετέφερε στο σχολείο της στη Μινγκόρα, στην κοιλάδα του Σουάτ.

Έκτοτε έχει αναδειχθεί σε σύμβολο για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη το 2017 σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top