Απεργία για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία: Ξεκινά κρίσιμη εβδομάδα

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και προβλήματα στα ΜΜΜ

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σχετικά μειωμένη συμμετοχή

Ωστόσο η πλειοψηφία των Γάλλων το 53%, μετά από 33 ημέρες συνεχών κινητοποιήσεων, εξακολουθεί να τις στηρίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η εβδομάδα που ξεκινάει χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την κυβέρνηση. Την Πέμπτη και το Σάββατο έχουν και πάλι προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα κατά της μεταρρύθμισης. Η κυκλοφορία των τρένων αλλά και του μετρό στο Παρίσι παραμένει προβληματική. Στη γαλλική πρωτεύουσα στις 9 το πρωί καταγράφηκε συνολικό μποτιλιάρισμα 420 χλμ.

Αύριο αναμένεται να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να βρεθεί διέξοδος στη νέα κοινωνική κρίση που έχει δημιουργηθεί. Σήμερα σε απεργία κατεβαίνουν και οι δικηγόροι όλης της χώρας που είναι αντίθετοι στη μεταρρύθμιση, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα διυλιστήρια απείλησε πως από την Πέμπτη θα σταματήσει η παραγωγή.

Γαλλία: Επεισόδια στις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Επεισόδια χθες στο Παρίσι

Να σημειωθεί πως χθες η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο κέντρο του Παρισιού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων στην περιοχή της Βαστίλλης και στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντε λ’Εστ αφού οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ακτιβιστές του αντικυβερνητικού κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», επιχείρησαν να μπουν στον σταθμό και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

Λίγο νωρίτερα, οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων, είχαν πραγματοποιήσει ειρηνική πορεία στους δρόμους του Παρισιού, καλώντας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποσύρει το σχέδιό του. «Να διαφυλάξουμε και να βελτιώσουμε τις συντάξεις μας», έγραφε το πανώ που κρατούσαν.

Στη Μασσαλία, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση ενώ στην Τουλούζη αρκετές δεκάδες «Κίτρινα Γιλέκα» μπήκαν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό και απέκλεισαν τις γραμμές του τρένου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στους απεργούς σιδηροδρομικούς. Στη συνέχεια αποχώρησαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Γαλλία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα με μαχαίρι που φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ»

Το σχέδιο συνταξιοδότησης που έβαλε «φωτιά» στη Γαλλία

Tο μελλοντικό «καθολικό σύστημα συνταξιοδότης» με μοριοδότηση, έχει στόχο να συγχωνευτούν τα 42 σημερινά καθεστώτα συνταξιοδότησης στη Γαλλία σε ένα μοναδικό.

Το νέο αυτό σχέδιο βάζει τέλος στα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα, ορίζοντας ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, «η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει στα 62, αλλά οι εργαζόμενοι θα ενθαρρύνονται να εργαστούν ως τα 64 μέσω ενός συστήματος πριμοδότησης και εκπτώσεων. Αυτό θα επιτρέψει την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού των συντάξεων ως το 2027».

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία, όπου κανείς δε θέλει να χάσει τα προνόμια που του παρέχει ένα από τα πιο ευνοϊκά συστήματα στον κόσμο.

Οι πιο σφοδροί πολέμιοι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού (εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και εργαζόμενοι με ειδικό καθεστώς) ελπίζουν η κινητοποίησή τους να διαρκέσει τόσο που θα παραλύσει τη χώρα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τη μεγάλη απεργία του Δεκεμβρίου του 1995, η οποία είχε προκαλέσει την κατάρρευση προηγούμενης πρότασης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top