Σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πτώση βράχων – 14 νεκροί

Εικόνες καταστροφής μετά από κατολίσθηση

Την κατολίσθηση βράχων προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την περιοχή Νιτερόι, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στην περιοχή, ανέσυραν την Κυριακή άλλα τέσσερα πτώματα.

Από την αποκόλληση ογκόλιθων από τον λόφο Μπόα Εσπεράνσα, καταστράφηκαν τουλάχιστον εννιά σπίτια κι ένα εστιατόριο.

«Έβρεξε πολύ τις δύο τελευταίες ημέρες» κι οι αρχές είχαν κηρύξει «κατάσταση επιφυλακής, ειδικά στο Νιτερόι, όπου έγινε σύσταση στους κατοίκους να κατευθυνθούν προς ασφαλείς περιοχές», δήλωσε το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Globo ο Χομπέρτου Χομπαντέι, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της Πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο.

Η πυροσβεστική και η χωροφυλακή στην Πολιτεία, που ανέπτυξαν συνολικά περίπου 200 άνδρες στον τόπο όπου έγινε η κατολίσθηση, εργάζονταν χωρίς διακοπή το Σάββατο και την Κυριακή για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, καθώς και για να βοηθήσουν τους κατοίκους του Νιτερόι, που συνδέεται με το Ρίο με μια μεγάλη γέφυρα.

«Το 2012, όταν είχε γίνει καταγραφή των περιοχών υψηλού κινδύνου, αυτή η περιοχή δεν είχε θεωρηθεί πως ήταν υψηλού κινδύνου», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Χοντρίγκου Νέβες, ο δήμαρχος του Νιτερόι.
Ωστόσο ο Κλάουντιο ντος Σάντους, εκπρόσωπος μιας ένωσης κατοίκων της συνοικίας Μπόα Εσπεράνσα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Globo πως ένα από τα σπίτια στον λόφο είχε χαρακτηριστεί πρόσφατα επικίνδυνο λόγω του ενδεχομένου πτώσης βράχων, όμως οι κάτοικοί του δεν ήθελαν να το εγκαταλείψουν.

Υπάλληλοι «της Πολιτικής Προστασίας ήρθαν στον λόφο και χαρακτήρισαν ένα σπίτι επικίνδυνο», αλλά ούτε φρόντισαν κατόπιν «να επιδιορθωθεί», ούτε οι κάτοικοί του «να μετακομίσουν», είπε η 24χρονη Κάσια, κάτοικος της κοινότητας, διερωτώμενη «πού να πάνε να ζήσουν οι φτωχοί;».

Τον Απρίλιο του 2010, σχεδόν 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φαβέλα στο Νιτερόι, εξαιτίας, και τότε, κατολίσθησης που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top