H Tουρκία δηλώνει έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ χωρίς απειλές

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τους δασμούς της Άγκυρας σε αμερικανικά προϊόντα

Τουρκία ΗΠΑ

Να ρίξει νερό στο κρασί της αποφάσισε η Τουρκία μετά τις τεταμένες σχέσεις των προηγούμενων ημερών με τις ΗΠΑ.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ τους, εφόσον δεν υπάρχουν απειλές.

Μιλώντας σε πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονται σε σταθερότερες βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμα φορά προς την εξομάλυνση. 

Επιπλέον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες τη επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας. 

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΒΑΖΕΙ «ΠΛΑΤΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η δέσμευση του Κατάρ να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με το που έγινε γνωστή η είδηση, διαβεβαίωσε με μήνυμά του στο Twitter πως η Τουρκία θα αναδυθεί σθεναρότερη από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, εφαρμόζοντας ορθολογικές πολιτικές, αποφασιστικές στρατηγικές και με τη βοήθεια φίλων και της συνεργασίας. 

Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

O Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρές» οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα η Άγκυρα απαντώντας στα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον κι αξιώνοντας εκ νέου την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. 

«Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι (δασμοί ) εκείνων (της Τουρκίας) αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς. 

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη της καθώς η Τουρκία αντιμετώπισε τον πάστορα Μπράνσον, «ο οποίος όπως γνωρίζουμε είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και ένας πιστός Χριστιανός που δεν έκανε τίποτα κακό», με τρόπο «πολύ άδικο, πολύ κακό».

Η Σάρα Σάντερς υπογράμμισε ότι οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τουρκικό χάλυβα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και στην περίπτωση απελευθέρωσης του πάστορα. 

Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση». 

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» τόνισε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top