Samba de Janeiro! Aυτά είναι τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια του κόσμου

Από τη σάμπα του Ρίο ως τη μακρινή Ινδία

Με μουσική, παρελάσεις, μασκαρέματα, εντυπωσιακά κοστούμια και άφθονο αλκοόλ, οι απόκριες γιορτάζονται  σε διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το καρναβάλι και οι Απόκριες είναι η τελευταία ευκαιρία για γλέντι και χαρά πριν από την κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής που θα μας πάει μέχρι το Πάσχα.

Τα καρναβάλια ανά τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε διεθνή φεστιβάλ με τα διασημότερα από αυτά να είναι το γεγονός της χρονιάς για τις πόλεις που τα φιλοξενούν και είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.

Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Ρίο Ντε Τζανέιρο

 

Το μεγαλύτερο και διασημότερο του κόσμου, υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Στην αρχή ήταν υπόθεση των Πορτογάλων αποίκων και ήταν περισσότερο θρησκευτική γιορτή παρά γλέντι, αλλά μετά το 1900 άρχισαν να συμμετέχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι το άλλαξαν ολοκληρωτικά. Σήμερα κεντρικό του στοιχείο αποτελεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών σάμπα της πόλης. Η παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο -σχεδιασμένο από τον Όσκαρ Νιμάγιερ- είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών.

Βενετία

 

Πολύ διαφορετικό από εκείνο του Ρίο, το ίδιο διάσημο αλλά πολύ πιο theatrale θα λέγαμε, το καρναβάλι της Βενετίας είναι μια εμπειρία ζωής. Οι μορφές, που κινούνται σαν αερικά στους στενούς δρόμους ανάμεσα στα κανάλια και φορούν κοστούμια και μάσκες, είναι μια απόλαυση για τον επισκέπτη, καθώς συμπληρώνουν ιδανικά το συγκλονιστικό τοπίο της πόλης που όλες τις υπόλοιπες μέρες υποφέρει από την άκρατη τουριστική κίνηση.

Νέα Ορλεάνη

 

Η γαλλική καθολική παράδοση της πόλης ονομάζει το καρναβάλι “Mardi Gras” και το γιορτάζει με σχεδόν μια παρέλαση τη μέρα, πριν και ανήμερα της Fat Tuesday (Λιπαρή ή Χοντρή Τρίτη), η οποία ακολουθείται από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν και ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής. Ο επισκέπτης παρακολουθεί τις παρελάσεις και μπορεί να συμμετάσχει -συνήθως με εισιτήριο- στις χοροεσπερίδες που γίνονται παντού στην πόλη.

Γκόα, Ινδία

 

Ένα καρναβάλι με ινδικές πινελιές που διαρκεί τέσσερις μέρες και στο οποίο συμμετέχουν τόσο τα μέλη της πολυάριθμης χριστιανικής κοινότητας όσο και οι ινδουϊστές, με το ατμόσφαιρα να είναι κάτι ανάμεσα σε Ρίο και Μπόλιγουντ.

Κολωνία, Γερμανία

 

Το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ευρώπη ξεκινά μία εβδομάδα πριν από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν οι γυναίκες της πόλης ξεχύνονται στους δρόμους κραδαίνοντας ψαλίδια και κόβουν τις γραβάτες των ανδρών. Η μεγάλη παρέλαση γίνεται τη Δευτέρα (Rosenmontag) με όλους τους συμμετέχοντες να μοιράζουν εορταστικά φιλιά (bützjer) ο ένας στον άλλον.

Τενερίφη, Κανάρια Νησιά

 

Περισσότερο λατινοαμερικάνικο παρά ευρωπαϊκό, το καρναβάλι αυτό ονομαζόταν Winter Festival, όταν το είχε απαγορεύσει ο Φράνκο στη διάρκεια της δικτατορίας του. Από τις μεγάλες στιγμές του γλεντιού είναι το «θάψιμο της σαρδέλας», το οποίο σημαίνει και το τέλος των εορτασμών. Μέχρι τότε, όμως, τα πάρτι και οι εκδηλώσεις διαρκούν όλη νύχτα κάθε νύχτα.

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη

 

Ένα ενδιαφέρον μείγμα νοτιοαμερικάνικης και αφρικανικής παράδοσης -πολλοί ντόπιοι είναι απόγονοι σκλάβων- και πολλά στοιχεία από το καρναβάλι του Ρίο, συνθέτουν ένα ιδιόρρυθμο αλλά και φοβερά ενδιαφέρον πολυήμερο πάρτι δρόμου. Στο Μουσείο Καρναβαλιού στην παλιά πόλη ο επισκέπτης βλέπει παλιά κοστούμια και άρματα από παρελάσεις περασμένων δεκαετιών.

 

Επιμέλεια: Σοφία Γαλάνη

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top