Για πρώτη φορά και οι 5 υποψήφιοι των γαλλικών εκλογών ΜΑΖΙ- Όσα πρέπει να ξέρετε για το προεκλογικό Debate!

Ανοίγει η αυλαία των γαλλικών εκλογών

Για πρώτη φορά και οι 5 υποψήφιοι των γαλλικών εκλογών ΜΑ

Απόψε, Δευτέρα, διεξάγεται το πρώτο τηλεοπτικό debate των γαλλικών εκλογών. Φιλοξενείται από τον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό της Γαλλίας, το TFI, ανοίγοντας την «αυλαία» της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα.

Οι 5 βασικοί υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, Εμανουέλ Μακρόν, ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, ο εκπρόσωπος της κεντροαριστεράς, Μπενουά Αμόν, ο εκπρόσωπος της αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, θα συναντηθούν για να προσπαθήσουν να πείσουν το τηλεοπτικό κοινό ότι αξίζουν την ψήφο του.

Οι Μακρόν και Λεπέν, ως «φαβορί» της προεδρίας, παλεύουν στήθος με στήθος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για την πρωτιά και μπορεί να δεχθούν τα βέλη των υπολοίπων. Οι επίσημοι υποψήφιοι που τους πιστώνεται μικρό ποσοστό στην πρόθεση ψήφου δεν θα λάβουν μέρος στην τηλεμαχία. Μπορούν, όμως, στο ίδιο κανάλι, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους αργότερα, αν το επιθυμούν.

Οι 5 πρωταγωνιστές

Μαρίν Λε Πεν , 48 ετών Εθνικό Μέτωπο

Είναι πρόεδρος της γαλλικής ακροδεξιάς από το 2011 κι έκτοτε δεν έχει σταματήσει να διχάζει την κοινή γνώμη με τις ακραίες τοποθετήσεις της. Οι δημοσκοπήσεις τη θέλουν να περνάει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο.

Φρασνουά Φιγιόν, 65 ετών, Ρεπουμπλικάνοι

Πρώην Πρωθυπουργός κατά την Προεδρία Σαρκοζί από το 2007 έως το 2012, ξεκίνησε την κούρσα ως «έκπληξη» της δεξιάς, στην πορεία, όμως, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σκληρές κατηγορίες και σκάνδαλα, με πληρωμές της συζύγου και των παιδιών του.

Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών «Μπροστά!»

Τον γνωρίσαμε το 2014, όταν ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομίας επί Προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Στις προεδρικές εκλογές βαδίζει «μπροστά!» με τον πολιτικό σχηματισμό «En marche!» (βαδίζουμε μπροστά, σε ελεύθερη μετάφραση), αν και οι δημοσκοπήσεις δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα. Μπορεί, όμως, να είναι ο υποψήφιος που θα κάνει την ανατροπή, καθώς αποτελεί την 1η προτίμηση των αναποφάσιστων.

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστές

Κατάφερε να ξεπεράσει τον πρώην Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς στον δεύτερο γύρο των εκλογών της κεντροαριστεράς κι αποτελεί τον «αιφνιδιασμό» της αριστερής συνιστώσας των σοσιαλιστών.

Ζαν Λουκ Μελανσόν, 65 ετών «Η επαναστατημένη Γαλλία»

Είναι πρώην υπουργός και συνιδρυτής της γαλλικής αριστεράς, ενώ υπήρξε υποψήφιος της γαλλικής προεδρίας το 2012. Το ποσοστό που έλαβε ήταν 11,1%.

Ο «κορμός» του debate

Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το debate είναι το κοινωνικό και το οικονομικό μοντέλο της Γαλλίας, όπως και ποια η θέση της χώρας τους στον κόσμο και την Ευρώπη. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να περιγράψουν, σε μόλις 1,5 λεπτό, τον «πρόεδρο που θέλουν να είναι».

Τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει αναμένεται να είναι, επίσης, στην πρώτη γραμμή του debate. Αξίζει να αναφερθεί ότι, εκτός από τον Φιγιόν, αντικείμενο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση και εικονικές θέσεις απασχόλησης αποτελεί, πλέον, και η Μαρίν Λεπέν. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, εξαιτίας κατηγοριών για ευνοιοκρατία, στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν.

Εκπρόσωποι του Φιγιόν δήλωσαν ότι στο debate θα «πέσουν πολλές μάσκες», καθώς οι ρεπουμπλικάνοι θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί, ενώ πηγές του Εθνικού Μετώπου τόνισαν ότι η Λεπέν θα υποστηρίξει την έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. και την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το μεταναστευτικό ως μοναδική λύση.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 2 γύρους, στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top