Η Κομισιόν ΑΠΕΙΛΕΙ τις ΗΠΑ με επαναφορά της visa!

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση

Η Κομισιόν ΑΠΕΙΛΕΙ τις ΗΠΑ με επαναφορά της visa!

​Η Κομισιόν απειλεί τις ΗΠΑ με επαναφορά της visa για τους Αμερικάνους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την ΕΕ, αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να εφαρμόζουν την κατάργηση της ανάγκης για visa προς όλους αδιακρίτως του Ευρωπαίους - κάτι που δεν έχουν πράξει σε σχέση με την Κύπρο, την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

"Ενώ με την Ιαπωνία η πλήρης αμοιβαιότητα επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και με την Αυστραλία , τον Ιούνιο του 2015, οι ΗΠΑ , ο Καναδάς και το Μπρουνέι συνεχίσουν να εφαρμόζουν την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ , παρά το γεγονός ότι οι δικοί τους πολίτες επωφελούνται από την κατάργηση των θεωρήσεων σε επίπεδο ΕΕ", αναφέρει η ανακοίνωση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, αναφέρει η Κομισιόν, εάν εντός 24 μηνών, το καθεστώς μη αμοιβαιότητας από τρίτες χώρες δεν διορθωθεί, τότε αυτό μπορεί να είναι αιτία για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες αυτών των τρίτων χωρών. Κάθε τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της αναστολής της κατάργησης των θεωρήσεων για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Η Κομισιόν έχει την υποχρέωση να αντιδράσει όταν λήξει η περίοδος 24 μηνών. Στην περίπτωση των ΗΠΑ , του Καναδά και του Μπρουνέι, η προθεσμία αυτή έληξε σήμερα 12 Απριλίου 2016. Για το λόγο αυτό , η Κομισιόν, ως εκ τούτου σήμερα "καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προβούν επειγόντως σε διάλογο και να να λάβουν θέση σχετικά με τον καταλληλότερα αντίμετρα και να ενημερώνουν την Κομισιόν σχετικά με τις αντίστοιχες θέσεις τους έως τις 12 Ιουλίου 2016 το αργότερο".

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά "Η αμοιβαιότητα στις θεωρήσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ δικαίως αναμένουν να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα της οποίας οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα. Σήμερα η Κομισιόν αξιολόγησε τις νομικές , πολιτικές και οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής προσωρινής αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με τις ΗΠΑ , τον Καναδά και το Μπρουνέι."

Bρυξέλλες, του Θ.Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top