Liberation: Απούσα η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό-Η ακροδεξιά θεριεύει

«Το σύστημα είναι στοιχειώδες, θολό και αμφισβητείται»

Liberation: Απούσα η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό-Η ακροδεξιά θεριεύει

​Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα Liberation αναφέρεται στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι επιδεικτικά απούσα.

«Από την περασμένη Δευτέρα, η Χίος υφίσταται ακόμη περισσότερο τις συνέπειες ενός κλεισίματος των ευρωπαικών συνόρων γιατί ξεκίνησαν οι υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία αλλά και γιατί η Ακροδεξιά μπαίνει στο παιχνίδι», γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Όπως και άλλα ελληνικά νησιά, έτσι και η Χίος είδε να καταφθάνου�� πάνω από χίλιοι μετανάστες καθημερινά από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016. Όμως, η βραδύτητα του συστήματος μεγαλώνει το πρόβλημα. Από τις 20 Μαρτίου, όταν άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας, μόνος ένας υπεύθυνος για το πολιτικό άσυλο ήταν εκεί για να καταγράψει τις πρώτες 833 αιτήσεις ασύλου. Ως την περασμένη Κυριακή είχε εξετάσει μόνο δέκα αιτήματα και είχε απορρίψει τα εννέα».

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, «το σύστημα είναι στοιχειώδες, θολό και αμφισβητείται».

Η Liberation φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του διευθυντή σύνταξης του "Πολίτη της Χίου", Νίκου Κατσαράκη.

«Είναι σκέτο σόου. Ενώ στέλνονται πίσω αυτοί οι δυστυχισμένοι, στη Χίο φθάνουν καθημερινά οι διπλοί. Η συμφωνία με την Τουρκία είναι απάτη, η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει τη διακίνηση γιατί παίζονται πολλά χρήματα. Πρόκειται για μπίζνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους Τούρκους διακινητές. Η Ελλάδα θυσιάστηκε δύο φορές: μία το 2015 για να σώσει το ευρώ και το 2016 στο βωμό της προσφυγικής κρίσης. Αποτέλεσμα είναι ότι η απόγνωση δημιουργεί ένας είδος πανικού».

Ωστόσο στη Χίο οι κάτοικοι, όπως και αλλού, φάνηκαν αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες, ενώ το κράτος και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρέμειναν επιδεικτικά απόντες σε όλη τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, οι ντόπιοι άνθρωποι βοήθησαν, έθρεψαν και έντυσαν τους ναυαγούς χωρίς να υπολογίσουν τα προβλήματα. Αλλά ο εγκλεισμός των προσφύγων αλλάζει τα δεδομένα και η ακροδεξιά, η οποία παρέμενε σιωπηλή ως σήμερα, τώρα βγαίνει πάλι μπροστά.

«Παρατηρούμε ήδη μια σημαντική αλλαγή. Όλος ο κόσμος ως σήμερα μιλούσε για πρόσφυγες, ενώ τώρα τα ΜΜΕ και οι άνθρωποι μιλούν για μετανάστες. Σιγά σιγά ξεχνάμε ότι είναι θύματα», δηλώνει η Νατάσα Στραχίνη, μια δικηγόρος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων στη Χίο.

«Όλοι οι κανόνες άλλαξαν βίαια στις 20 Μαρτίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που βρίσκονταν από επιλογή στη ΒΙΑΛ, λίγο έξω απο την πόλη, βρέθηκαν ξαφνικά στη φυλακή και απαγορεύεται να βγουν. Και κανείς δεν τους ενημέρωσε για αυτή την αλλαγή καθεστώτος», προσθέτει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top