Ξενοδόχοι: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τη φετινή τουριστική σεζόν

Κωνσταντίνα Σβύνου στο star.gr: Ανησυχία για τους Βρετανούς τουρίστες

Όλα όσα είπε η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, αντιπρόεδρος ΠΟΞ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Έντονη είναι η αγωνία του τουριστικού κλάδου, μετά την αυστηροποίηση των ελέγχων και την επέκταση της απαγόρευσης των ταξιδιών αναψυχής εκτός συνόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα που η 14η Μαΐου έχει οριστεί από την κυβέρνηση ως η ημερομηνία εκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, η εξέλιξη αυτή φαίνεται να απομακρύνει χρονικά, αρκετά την έλευση των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας.

«Η απαγόρευση, μας δημιουργεί μία μεγάλη ανησυχία, καθώς οι Βρετανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά. Σε αυτή την περίπτωση ο δικός μας τουρισμός θα μετακυλήσει στην 1η Ιουλίου. Υπάρχει όμως ένα παραθυράκι ανοιχτό για τις 12 Απριλίου, οπότε θα γίνει η αναθεώρηση του προγράμματος», σημείωσε στο star.gr η Κωνσταντίνα Σβύνου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων.

Η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Υπό αυτές τις συνθήκες πρόσθεσε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας τόσο τα νέα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί το διάστημα εκείνο στη δική μας χώρα. 

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με 3.000 κρούσματα καθημερινά, σίγουρα δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανοίξει ο τουρισμός.

Στόχος το 2021 είναι το 50% των αφίξεων του 2019 

Μετά τις βαθιές πληγές που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στον τουρισμό πέρυσι, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο για το 2021 να φέρει στη χώρα τους μισούς από τους τουρίστες που την επισκέφθηκαν το 2019. Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την κ. Σβύνου τα μηνύματα από εκθέσεις που έγιναν στο Βερολίνο και τη Μόσχα είναι σχετικά αισιόδοξα για το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Lockdown: Τα self-tests «κλειδί» για άνοιγμα εστίασης και τουρισμού

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη ζήτηση για τη χώρα μας, άρα ότι είναι εφικτός ο στόχος του 50% σε επίπεδο αφίξεων του 2019. Αυτό όμως θα ισχύσει αν όλα τα πράγματα κυλήσουν ομαλά. Η Αγγλία έκανε πισωγύρισμα με αυτές τις αποφάσεις. Τα πάντα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να κάνει με ασφάλεια προβλέψεις», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπλήρωσε, από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Έχουμε αποδείξει από το 2020, ότι μπορούμε να στηρίξουμε με επιτυχία και ευθύνη τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας και το 2021. Αρκεί να μας επιτραπεί», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Βαριά πρόστιμα για τουρίστες αν ταξιδέψουν εκτός Βρετανίας

Σε αναμονή οι διμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό

Καθώς οι προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα γίνεται η μετακίνηση των τουριστών ενόψει του καλοκαιριού, αναμένεται να κρίνουν και το πρόσημο στο τέλος της φετινής σεζόν, η κυβέρνηση προωθεί σχετικές διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες.

«Έχουμε διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ, ενώ με τη Μ. Βρετανία και την αγορά της Σερβίας, από ό,τι γνωρίζουμε, είναι υπό συζήτηση. Σοβαρές κινήσεις έγιναν από το υπουργείο Τουρισμού και για την αγορά της Ρουμανίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι οι διμερείς συμφωνίες, αλλά είναι εν αναμονή», είπε η κ. Σβύνου.

Κορωνοϊός: Οι 10 καλύτεροι προορισμοί της Ελλάδας για διακοπές το 2021

Αναφερόμενη μάλιστα στον οδικό τουρισμό, που αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας, εκτίμησε ότι η περσινή εμπειρία δε θα οδηγήσει σε μία επανάληψη εικόνων με ουρές αυτοκινήτων στα βόρεια σύνορά μας.

«Πέρυσι ήμασταν ανοργάνωτοι, όσον αφορά τουλάχιστον στις διαδικασίες στα σύνορα. Πιστεύουμε φέτος ότι θα εκμεταλλευτούμε την εμπειρία που αποκτήσαμε το 2020, οπότε θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, προκειμένου να μπορούμε να υποδεχόμαστε τουρίστες χωρίς να τους ταλαιπωρούμε», τόνισε.

Πιστοποιητικό υγείας: Η Ελλάδα στη «βιτρίνα» των ταξιδιωτικών οδηγών

«Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να καταλήξουμε με τις διαδικασίες για το υγειονομικό διαβατήριο»

Κριτήρια για ασφαλή και καθαρό τουρισμό, προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ίδια ώρα που σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η πανδημία έχει παραλύσει τον τουριστικό κλάδο. 

6 από τα 27 εκ. άτομα που απασχολεί ο τουριστικός τομέας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ οι τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.

Αναφερόμενη στο υγειονομικό διαβατήριο, το οποίο θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ όσο διαρκεί η πανδημία, η κ. Σβύνου τόνισε ότι θα πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοσή του, προκειμένου να εκκινήσει ο τουρισμός.

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός με σύνθημα «All you want is Greece»

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα αποδεικνύει: 

  • ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα
  • έχει αναρρώσει από την COVID-19

«Έτσι, θα υπάρχει μία σχετική διασφάλιση ότι αυτός που έρχεται στη χώρα μας είναι υγιής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ πιο σύντομα από τις αρχές Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Αν θέλουμε να πούμε ότι ξεκινάμε στις 14 Μαΐου, πρέπει μέχρι τα μέσα Μαΐου να έχουν καταλήξει αυτές», σημείωσε η κ. Σβύνου.

Η Γερμανία είναι η νούμερο ένα τουριστική αγορά. 4 εκ.επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2019. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με σχεδόν 3,5 εκ. αφίξεις (έρευνα των Συνόρων της Τράπεζας της  Ελλάδος)

Ποιους τουρίστες περιμένουμε φέτος

Σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει την έκβαση του τουρισμού φέτος, αποτελεί η εξέλιξη των εμβολιασμών στις τρίτες χώρες και τα κατά τόπους επιδημιολογικά κριτήρια που θα επιτρέψουν στον κόσμο να ταξιδέψει. 

«Με βάση αυτό το κριτήριο, το Ισραήλ αν και δεν αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα (9η θέση), αποτελεί μία αγορά η οποία μπορεί να ξεκινήσει σχετικά άμεσα, καθώς εκεί ο αριθμός των εμβολιασμών είναι πάρα πολύ γρήγορος», είπε η κ. Σβύνου.

Δαπάνη ανά χώρα προέλευσης (έρευνα των Συνόρων της Τράπεζας της  Ελλάδος)

Εκτός από τους Βρετανούς, πρόσθεσε ότι η αγορά της Ρουμανίας ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο, ενώ για τη Ρωσία σημείωσε ότι στόχος φέτος είναι οι 450.000 τουρίστες.

Κορωνοϊός: Οι Βρετανοί ενδέχεται να μην κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές

«Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η τουριστική σεζόν έως και τον Νοέμβριο»

Παραδοσιακά, η χώρα κάνει το 50% του συνολικού τουριστικού τζίρου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεδομένου όμως όλα είναι ρευστά φέτος λόγω του κορωνοϊού δεν αποκλείεται η σεζόν να παραταθεί σύμφωνα με την κ. Σβύνου. 

«Εξαρτάται πώς θα ξεκινήσουμε και ποιο μήνα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην τουριστική περίοδο και η σεζόν να ξεκινήσει από τον Ιούνιο και να φτάσει μέχρι τον Νοέμβριο. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με βεβαιότητα», είπε.

Τουρισμός: Η Der Spiegel αποθεώνει την Αστυπάλαια

«Χρειάζεται να εντατικοποιηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών»

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία φαίνεται να ατενίζουν πάντως το φετινό καλοκαίρι οι επιχειρηματίες του τουρισμού, στα covid- free νησιά. Πρόκειται για νησιά όπως το Καστελόριζο, που λόγω του μικρού πληθυσμού τους, έχουν προλάβει να εμβολιάσουν κατά του κορωνοϊού το σύνολο των κατοίκων τους και πλέον ευελπιστούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Το πείραμα της Ρόδου: Η Ολλανδία αναζητά 200 άτομα για διακοπές στο νησί

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε πάντως η κ. Σβύνου, αυτό δεν αρκεί. 

«Καθώς η εικόνα που βγαίνει στις αγορές του εξωτερικού είναι ενιαία, χρειάζεται να εντατικοποιηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να στείλει ένα μήνυμα ασφάλειας σε αυτόν που πρόκειται να επιλέξει την Ελλάδα για να έρθει για τις διακοπές του», είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top