Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα του ιού

Τι εκτιμούν επιστήμονες του Χάρβαρντ

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν συνεχώς πως για τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες ζωής, τις οποίες επιβάλει ο κορωνοϊός, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο. 

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τα επόμενα δύο χρόνια - Σε 12 μήνες το εμβόλιο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τις οποίες ανέφερε κατά τη χθεσινή και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζεται πλέον από τους ειδικούς η ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού, αλλά και η πιθανότητα να εκδηλωθούν πιο σημαντικές επιδημίες το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Χάρβαρντ ο χρονικός ορίζοντας για την άρση των περιοριστικών μέτρων δε αφήνει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας, σε συνδυασμό με άλλες εκτιμήσεις ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε περίπου έναν χρόνο. 

Κορωνοϊός: Ποιες οι προϋποθέσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Τα κύματα της επιδημίας του κορωνοϊού

«Σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορωνοϊούς. Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά την πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού, τους επόμενους χειμώνες, μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα, όπως πχ ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα αυτά, κάθε περίοδο επιδημικού κύματος θα αποτελούν το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού, μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πριν από το φθινόπρωρο, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ορατό σύντομα ένα νέο επιδημικό κύμα. 

Κορωνοϊός: Νέα πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων σε συνεργασία με τον Τσιόδρα

«Οι ειδικοί του Χάρβαρντ έχουν πάρει δεδομένα για την εποχικότητα και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η θερμοκρασία στην επιβίωση του ιού στο περιβάλλον. Έχουν πάρει εκτιμήσεις και νούμερα από την ανοσία που προκαλούν στον πληθυσμό αντίστοιχοι κορωνοϊοί και με βάση αυτά προβλέπουν ότι δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι», τόνισε.

Όμως δεν είναι τόσο αισιόδοξος για το φθινόπωρο, καθώς όπως είπε, οι επιστήμονες προβλέπουν πως μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα σε σχέση με το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αστάθμητος παράγοντας είναι η διαφορά εποχών στα δύο ημισφαίρια. Η επιδημία της γρίπης κάθε χρόνο στο νότιο ημισφαίριο, όταν είναι καλοκαίρι στο βόρειο, δίνει την ευκαιρία να μελετηθεί επιδημιολογικά η νόσος, αλλά και να ελεγχθεί η κυκλοφορία της. 

Καθηγητής Βατόπουλος: «Το κακό σενάριο είναι η καραντίνα κάθε τρεις μήνες»

«Έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίπης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην πατρίδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δε θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Πώς θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό

Ο κ. Τσίοδρας σημείωσε επίσης ότι εκρίζωση του ιού θα μπορούσε να γίνει αν κινούταν ταυτόχρονα με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες, που ταυτόχρονα θα έπαιρναν τα ίδια μέτρα. 

Το σχέδιο της Κομισιόν: Έτσι πρέπει να αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης

Αυτό δυστυχώς δε γίνεται κι έτσι ο μόνος τρόπος για να σβήσει ο ιός είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, όταν αυτό ανακαλυφθεί. 

«Σίγουρα μέχρι τότε, οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθούν να τον καταπολεμήσουμε καλύτερα και τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται. Όσο περνά ο καιρός, επαναληπτικά lockdown μπορεί να απαιτηθούν, μπορεί να μην απαιτηθούν, ανάλογα με την πορεία που θα έχει η κοινωνία, με τον τρόπο που θα ζούμε, με την υγιεινή. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ, πώς θα αυξάνεται σιγά-σιγά και η ανοσία. Θα το περνάνε κάποιοι, οι οποίοι θα γίνονται όλο και περισσότεροι, αυτή τη στιγμή είναι λίγοι. Αλλά όταν θα γίνουν ένας αρκετά σημαντικός αριθμός, τότε νομίζω θα σταματήσει και θα σβήσει και ο ιός», είπε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για επικίνδυνη μελέτη στην Ουχάν

Ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε επίσης ότι το θετικό για τον ίδιο σενάριο είναι να βρεθεί το εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο θα μπορεί να παραχθεί μαζικά, χωρίς να υπάρχει μονοπώλιο. Το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να δίνεται σε όλον τον κόσμο, δωρεάν και να μην υπάρχουν πατέντες, ώστε να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top