Σαρωνικός: Είναι κατάλληλος για μπάνιο και ψάρεμα;

Το ΕΛΚΕΘΕ έκανε τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου - Τι λέει στο star.gr Kαθηγητής Φυσικής του Περιβάλλοντος

Στο βίντεο ακούτε την τηλεφωνική επικοινωνία του star.gr με τον Καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος, Χρήστο Ζερεφό

Επίσημα πλέον, έπειτα από διεξοδικές μετρήσεις, ο Σαρωνικός είναι έτοιμος να δεχτεί στα νερά του κολυμβητές και ψαράδες, μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II».

Αυτό έδειξε η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 18/4, στο υπουργείο Ναυτιλίας. «Ευχάριστο μαντάτο» χαρακτηρίζει τα ευρήματα ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος, Χρήστος Ζερεφός.

Tι έδειξε η επιστημονική μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ

Το γενικό συμπέρασμα από την επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είναι ότι οι κύριες επιπτώσεις του ατυχήματος περιορίστηκαν στην παράκτια ζώνη, ιδιαίτερα στις περιοχές Σαλαμίνας, Γλυφάδας και Ελληνικού και μόνο για την περίοδο των τριών πρώτων μηνών μετά τη διαρροή του πετρελαίου.

«Εγώ δεν ήμουν τόσο αισιόδοξος, αλλά εφόσον το ΕΛΚΕΘΕ έχει κάνει όλες αυτές τις μετρήσεις, νομίζω ότι είναι πολύ αισιόδοξα τα νέα. Πείθομαι στις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ» λέει στο star.gr o Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος, Χρήστος Ζερεφός.

Μετά τον Δεκέμβριο του 2017, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ στη συνέντευξη τύπου, φαίνεται ότι σε όλη την ακτογραμμή, δεν υπήρχαν σημαντικά ευρήματα σε ότι αφορά στην παρουσία πετρελαϊκών υδρογονανθράκων.

Δεν έχουν επηρεαστεί οι θαλάσσιοι οργανισμοί

Οι θαλάσσιοι οργανισμοί φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί ενώ δεν βρέθηκαν ενδείξεις βιοσυσσώρεσης ρυπογόνων ουσιών που προέρχονται από το ναυάγιο.

Δεν υπάρχουν κατάλοιπα πετρελαίου ούτε στον πυθμένα

Σε ότι αφορά στον θαλάσσιο πυθμένα τόσο από τις υποβρύχιες βιντεοσκοπήσεις σε βάθη από 3 έως 20 μέτρα όσο και από τα δείγματα ιζημάτων που συλλέχθηκαν σε επιλεγμένα σημεία, σε μεγαλύτερα βάθη, (έως 92 μέτρα) δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη καταλοίπων πετρελαιοειδών.

Υπενθυμίζεται ότι το Αγία Ζώνη II βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 τα ξημερώματα στον Σαρωνικό, λίγο μετά τον απόπλου του από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Ήταν έμφορτο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil. Οι παραλίες της Σαλαμίνας είχαν γίνει μαύρες από το πετρέλαιο. Την επόμενη ημέρα, η πετρελαιοκηλίδα έφθασε στον Πειραιά και στη συνέχεια προχώρησε σε Παλαιό Φάληρο, Καλαμάκι, Ελληνικό, Άγιο Κοσμά, Γλυφάδα και Βούλα.

«Ήταν ένα δυνατό ναυάγιο σε μια πυκνοκατοικημένη και πυκνοεπισκεπτόμενη από λουόμενους περιοχή. Απλώς ευτυχώς συνέβη στο τέλος της περσινής σεζόν και γι’ αυτό ίσως δεν έκανε τόσο μεγάλη αίσθηση όσο θα έκανε αν ήταν Αύγουστος ή Ιούλιος» πρόσθεσε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Περιβάλλοντος.

Επιβεβαιώνει το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για Ρύπανση από Πετρέλαιο

Το υπουργείο αποδίδει την επιτυχημένη προσπάθεια μέσα σε περίπου τρεις μήνες στην οργανωμένη και μεγάλη προσπάθεια των συμμετεχόντων (στις έρευνες για τις μετρήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ, τα δύο Πολυτεχνεία Αθηνών και Κρήτης και τα δύο Ινστιτούτα του Πανεπιστημίου Αθηνών που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα).

Το επιτυχές όμως αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για Ρύπανση από Πετρέλαιο, το IOPC Funds, όπως είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τι είναι το IOPC Funds; Είναι το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για Ρύπανση από Πετρέλαιο. Ο φορέας ορίζει ρητά στο καταστατικό του ότι ναι μεν αποζημιώνει σε περιπτώσεις ρυπάνσεων, αλλά για να προβεί σε αποζημιώσεις, θα πρέπει οι χώρες που είναι μέλη του να έχουν καταβάλλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια που μπορούσαν να καταβάλλουν για τον καθαρισμό της θάλασσας και των ακτών.

Το IOPC Funds επόπτευσε την επιχείρηση απορρύπανσης και προενέκρινε 51 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να πληρωθούν ζημίες που έχουν υποστεί όλοι φορείς, είτε ιδιωτικοί, είτε δημόσιοι.(π.χ οι φορείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού, οι Δήμοι που επλήγησαν και κάθε φορέας γενικώς που ενεπλάκη ή υπέστη ζημιά).

«Από άλλες περιπτώσεις που έχω διαβάσει, (υπολείμματα πετρελαιοειδών) θα μπορούσαν να μείνουν από 1 έως 2 χρόνια εκεί. Το ότι οι περιοχές αποπλύθηκαν τόσο γρήγορα, είναι πολύ ευχάριστο. Από τη μακρά εμπειρία που έχω στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ξέρω ότι η θάλασσα χρειάζεται αρκετό καιρό. Το ότι έγινε ο καθαρισμός μέσα σε 7-8 μήνες είναι καλό μαντάτο», κατέληξε ο καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός.

της Σοφίας Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top