Εργαζόμενοι και πολίτες στο ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Τι ισχυρίζονται

​Να ανατρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με την μεταβίβαση των μετοχών τους μεσω ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών», επιχειρούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 154 κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης (καταναλωτές νερού, κ.λπ. ), όπως και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Οι προσφεύγοντες επικαλούνται μάλιστα τη νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει αποφανθεί πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, όπως είναι η ύδρευση και η αποχέτευση, ασκούν στην ουσία δημόσια υπηρεσία και πρέπει πάντοτε να λειτουργούν υπό τη νομική εγγύηση και εποπτεία του κράτους, ώστε να παρέχουν συνεχώς προς το κοινωνικό σύνολο καλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες.

Οι προσφυγές ζητουν να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο(ν . 4389/2016, 4425/2016 και 4425/2016) με το οποίο οι μετοχές των εν λόγω δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στο Δημόσιο διαβιβάστηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών». Η τελευταία αυτή εταιρεία είναι μια από τις 4 θυγατρικές εταιρείες της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» που συστήθηκε το νόμο 4389/2106.

Ισχυρίζονται δε μεταξύ άλλων ότι δεν εξασφαλίζεται πως δεν γίνουν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού και την ποιότητά του αντίθετα αποσκοπεί στην επαύξηση των εσόδων του Δημοσίου στο πλαίσιο της αποπληρωμής μέρους του δημοσίου χρέους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top