Ελληνικό Δημόσιο στο ΣτΕ: Ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους πρόσφυγες

Κρίνεται η συνταγματικότητα συγκρότησης των επιτροπών προσφύγων

Ελληνικό Δημόσιο στο ΣτΕ: Ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους πρόσφυγες

​Ασφαλής χώρα, αφού φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύριους σε καταυλισμούς οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και εργασία, είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, η Τουρκία.

Με αυτή τη θέση προσηλθε το δημόσιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δ Τμήμα του οποίου συζητήθηκαν οι προσφυγές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και ενός Σύριου που έχει διαταχθεί η επαναπροώθησή του στην Τουρκία.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες συγκροτήθηκαν νέες ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, ορίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας τους και ορίστηκαν τα πρόσωπα που τις συγκροτούν.

ΝΟΜΙΜΕΣ – ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

Το Δημόσιο αντέτεινε πως οι υπουργικές αποφάσεις και ο σχετικός νόμος αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη προστασία των αιτούντων άσυλο και κατά συνέπεια οι οργανώσεις -Σωματεία δεν έχουν έννομο συμφέρον για να προσφύγουν στο ΣτΕ. ΤΖητησαν μάλιστα να υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου, πριν αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ, να αποφανθεί προηγουμένως επί των επιχειρημάτων τέθηκαν με το ΣτΕ να επιφυλάσσεται να αποφανθεί.

Από την πλευρά του ο Σύριος υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένη η αιτιολογία της απόφασης με την οποία αποφασίστηκε η επαναπροώθησή του στη γείτονα χώρα ενώ αμφισβήτησε ότι η Τουρκία παρέχει προστασία ασφαλούς χώρας.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι κρατικοί ��ορείς δέχθηκαν ανεπιφύλακτα τις διαβεβαιώσεις που αναγραφόντουσαν στα διπλωματικά έγγραφα ότι είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top