Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελονοσία - Σε καραντίνα 12 δήμοι!

Καταστροφολογία και λαϊκισμό «βλέπει» το υπουργείο Υγείας

Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ έρχεται λίγο αφότου έγινε γνωστό πως οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες 12 δήμων της χώρας τέθηκαν σε προσωρινό αποκλεισμό από οποιαδήποτε αιμοδοσία, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ασθένειας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί 65 κρούσματα, ενώ οι περιοχές που χαρακτηρίζοντας ως επηρεαζόμενες από ελονοσία είναι οι δήμοι Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας - Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας), Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζονται καθησυχαστικοί και στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «η εμφάνιση τέτοιων σποραδικών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και, ως ένα βαθμό, είναι αναμενόμενη».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου, όπως επισημαίνει, προβλήματος. «Είναι λυπηρό, ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας», αναφέρει και καταλήγει: «η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβα��ή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού».

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Star

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε καραντίνα 12 δήμοι λόγω ελονοσίας – Ποιοι είναι στη λίστα!

ΝΔ για την ελονοσία: «Ο Υπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί. Υπάρχει κυβέρνηση;»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top