Στην Αθήνα μεταφέρονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί για λόγους ασφαλείας!

Τι ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους

Στην Αθήνα μεταφέρονται οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί για λόγους ασφαλείας!

​Αιφνιδιαστικά ξεκίνησε η μεταγωγή, στην Αθήνα, των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 8 μεταφέρονται για λόγους ασφαλείας στην Αθήνα καθώς υπήρχε φόβος μην ξεσπάσουν επεισόδια από φανατικούς μουσουλμάνους.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης έκρινε αθώους τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, ωστόσο τους έκρινε ένοχους για παράνομη είσοδο στη χώρα, επιβάλλοντας τους ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριερή αναστολή.

Η κοινή δήλωση των 8 αξιωματικών

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη.

Συγκεκριμένα, η δήλωση τους αναφέρει:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

Τι είπαν στις απολογίες τους

Αρχικά κατέθεσε ένας αστυνομικός της ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συμμετείχε και στη σύλληψη των 8 αξιωματικών. Όπως είπε, δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και το πρώτο πράγμα που ζήτησαν ήταν να παραδοθούν και να τους δοθεί άσυλο στη χώρα μας.

Στη συνέχεια κατέθεσε ένας Τούρκος πιλότος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι εντολές που είχαν ήταν να μεταφέρουν τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη προς μονάδα, όπου υπήρχαν ασθενοφόρα και όταν αργότερα ενημερώθηκαν από το διαδίκτυο για τις εξελίξεις στη χώρα τους, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους, χωρίς όμως να πάρουν καμία απάντηση.

Τότε αποφάσισαν πως έπρεπε να φύγουν από τη χώρα και όπως είπε χαρακτηριστικά δέχθηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς. Μετά από αυτό αποφάσισαν να κρυφτούν με το ελικόπτερο σε μια δασώδη περιοχή, σε ένα πεδίο βολής εντός του τουρκικού εδάφους και περίμεναν να ξημερώσει.

Με το πρώτο φως της μέρας άνοιξαν τους χάρτες τους για να δυο τις διόδους διαφυγής και όπως είπε ο Τούρκος αξιωματικός είχαν τρεις επιλογές, ή να πάνε στη Ρουμανία, ή να πάνε στη Βουλγαρία ή να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο α��ιωματικός ρωτήθηκε αν το ελικόπτερό τους είχε μηχανική βλάβη, κάτι που είχαν αρχικά ισχυριστεί οι αξιωματικοί, εκείνος όμως το διέψευσε και είπε ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν να προσγειώσουν με ασφάλεια το ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό διοικητική κράτηση οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί- Την Τετάρτη η εξέταση του αιτήματος ασύλου

Αλεξανδρούπολη: Ποιά η απόφαση του δικαστηρίου για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top