Μας παίρνουν το σπίτι αλλά μας αφήνουν σεντόνια, μακαρόνια, αγελάδες, πρόβατα

Τα τραγελαφικά του ελληνικού κράτους

Μας παίρνουν το σπίτι αλλά μας αφήνουν σεντόνια, μακαρόνια, αγελάδες, πρόβατα

​Σπίτια και αυτοκίνητα, σε περίπτωση χρεών προς το Δημόσιο μπορούν να κατασχεθούν. Αυτό είναι γνωστό! Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι το άρθρο 17 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το οποίο προβλέπει τι δεν μπορεί να κατασχεθεί από ένα σπίτι.

«Είναι νομικά δυνατή η κατάσχεση προσωπικών ειδών αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Εξαιρούνται από την κατάσχεση πράγματα προσωπικής χρήσης του οφειλέτη, επαγγελματικά εργαλεία, τρόφιμα και καύσιμα για τρεις μήνες, ενδύματα, κλινοστρώματα και έπιπλα» είπε στο Star ο δικηγόρος, Κώστας Τσουκαλάς.

Στην περίπτωση λοιπόν που χρωστάτε στην εφορία, τα έπιπλα και τα σεντόνια θα σας τα αφήσουν. Αλλά αν αποφασίσατε να πάρετε περισσότερα πακέτα μακαρόνια από αυτά που θα καταναλώσετε σε 3 μήνες, τότε το δημόσιο έχει τη δυνατότητα να σας τα κατασχέσει.

Αν τώρα είστε αγρότης, πτηνοτρόφος ή κτηνοτρόφος και έρθουν για κατάσχεση το σίγουρο είναι πώς θα σας ξηλώσουν τη στάνη.

Συγκεκριμένα ένας αγρότης γλυτώνει μόνο 1 αγελάδα, έξι πρόβατα, έξι κατσίκες, την τροφή τους για 3 μήνες και τη σπορά του για την τρέχουσα σοδειά. Σε έναν κτηνοτρόφο θα μείνουν 12 μεγάλα ζώα ή 24 μικρά και οι τροφές τους για τρεις μήνες, ενώ σε έναν πτηνοτρόφο θα αφήσουν μόνο 100 πτηνά.

Αυτό που επίσης δεν μπορούν να σας πάρουν είναι οι αναμνήσεις. Καθώς παράσημα, οικογενειακά έγγραφα, επιστολές, χειρόγραφα και αναμνηστικά αντικείμενα δεν κατάσχονται.

Πρόκειται για ένα νόμο που είναι σε ισχύ ως έχει από την 1η Ιουλίου του 1974.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ για τις κατασχέσεις: Εξαιρούνται ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ για 3 μήνες και… 2 ΑΓΕΛΑΔΕΣ!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top