Στο Star ο Έλληνας ερευνητής που βραβεύτηκε από τον Ομπάμα και μας έκανε περήφανους

Μόλις στα 36 του χρόνια είναι επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Μοunt Sinai

Στο Star ο Έλληνας ερευνητής που βραβεύτηκε από τον Ομπάμα και μας έκανε περήφανους

​Έναν Έλληνα ερευνητή γενετικής βράβευσε πριν λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για την έρευνα του πάνω στο Αλτσχάιμερ και τη σχιζοφρένεια.

O λόγος για τον Παναγιώτη Ρούσσο.

«Είναι μεγάλη τιμή να παίρνεις ένα βραβείο από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια μεγάλη διάκριση η οποία μας λέει ουσιαστικά ότι αυτό που κάνουμε τόσο καιρό είναι στο σωστό δρόμο», δήλωσε στο Star.

Μόλις στα 36 του χρόνια, ο κ. Ρούσσος έχει κατορθώσει να είναι επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Μοunt Sinai, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Με την ομάδα του δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ανακαλύψει τις γενετικές αιτίες που προκαλούν τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και το Αλτσχάιμερ.

«Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γενετική πληροφορία για να βρούμε παράγοντες οι οποίοι θα είναι καλοί στόχοι να αναπτύξουμε καινούριους φαρμακευτικούς παράγοντες και αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί άμα σκεφτείτε πχ για τη σχιζοφρένεια, η ασθένεια θεραπεύεται ακόμα με φάρμακα του 50 και του 60», πρόσθεσε.

Πέρασ�� τα παιδικά του χρόνια στον Ρέντη του Πειραιά, Σπούδασε Ιατρική στην Κρήτη, όμως η επιστημονική του πορεία τον οδήγησε πριν 8 χρόνια στην Αμερική. Εκεί όπως λέει του δόθηκαν ευκαιρίες που δεν μπόρεσε να βρει στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς ερευνητές αλλά το περιβάλλον δεν σε αφήνει να ευδοκιμήσεις. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που έρχονται είτε από γραφειοκρατία είτε δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά κονδύλια», επεσήμανε.

Θα ήθελε ωστόσο να γυρίσει στην πατρίδα αν του προτεινόταν μια θέση που θα του επέτρεπε να συνεχίσει την έρευνα του.

Το βραβείο που έλαβε από τον Αμερικανό Πρόεδρο απονέμεται κάθε χρόνο σε 100 νέους επιστήμονες που με το ερευνητικό τους έργο φωτίζουν με ελπίδα τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top