Ιερώνυμος: "Να μην είναι ταξίδι φιγούρας η επίσκεψη του Πάπα"

"Είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες"

​Ως μία «συμβολική παρουσία που στέλνει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ξεπεραστεί το προσφυγικό», χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στη Μυτιλήνη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος.

«Η πράξη αυτή από μόνη της είναι ένα μήνυμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον περασμένο μήνα και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, είχε αποστείλει επιστολές σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει στην οικουμένη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Την τελική πρόσκληση στον Πάπα δεν την απέστειλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθώς προσκαλείται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούν ότι εάν μια τόσο δραματική κρίση, όπως το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, δεν σταθεί ικανή να άρει τις προαιώνιες δογματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, τότε δεν έχει νόημα κανένας λόγος περί αγάπης, στοιχείο που αποτελεί τον ουσιώδη πυρήνα του Χριστιανισμού.

«Η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση», εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δύσκολα προβλήματα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ' αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται.

Επομένως, μέσα στα όπλα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς, είναι η ευαισθητοποίηση, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με έναν λόγο χωρίς να έχει πολιτικές ρίζες μέσα και σκοπιμότητες. Νομίζω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι σε θέση αυτό να το πετύχουν.

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν οι διαιρέσεις, οι δογματικές διαφορές που χωρίζουν τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και επειδή οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θέλουν αίμα, σκάνδαλα και φασαρίες, έπρεπε να προσέξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αυτές οι πράξεις και οι ενέργειες. Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα 'ρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό (θα φύγει την ίδια μέρα για τη Ρώμη) και στη συνέχεια και οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δυο λόγια ο καθένας μας. Είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα», σημειώνει.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχαν με τον Πάπα Φραγκίσκο για το ζήτημα της επίσκεψής του στη Λέσβο, είπε ότι η Σύνοδος έστειλε επιστολή όχι μόνο σε εκείνον αλλά σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της αυτό το μεγάλο βάρος, όπως είναι το Προσφυγικό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, το ενδιαφέρον μας δεν πρέπει να εξαντλείται στους πρόσφυγες ή στους μετανάστες. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δικούς μας τους ανθρώπους», τονίζει και προσθέτει: «Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά να πούμε είναι ότι αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα σήμερα είναι πέρα από το οικονομικό μας πρόβλημα και τις δυσκολίες που περνάμε σαν λαός, η έλευση τόσο μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών είναι δυσβάσταχτο και καταστροφικό για τους Έλληνες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top