Μας εγκαταλείπει σιγά σιγά και ο ΟΗΕ - Σταματά τη δράση του στα hotspots

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξετάσει στα νησιά τα αιτήματα ασύλου για τους πρόσφυγες" λέει η Ύπατη Αρμοστεία

Την αναστολή μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καταγγέλλοντας ότι τα hotspots, λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης.

«Δεν θα επιχειρούμε στα κέντρα κράτησης της Ελλάδας. Αυτό αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την επιχειρησιακή μας δραστηριότητα» ��πισήμανε η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία μέχρι τώρα υποστήριζε τις Αρχές στα λεγόμενα hotspots στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, η παροχή βοήθειας και η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει.... ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Χαρακτήρισε μάλιστα, «νέο» και «αδύναμο» το ελληνικό σύστημα χορήγησης ασύλου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την επάρκεια των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία θα... διατηρήσει την παρουσία της με έναν εποπτικό ρόλο σε θέματα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και με την παροχή ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στο άσυλο.

Η Ύπατη Αρμοστεία δεν συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση. Θα συνεχίσουν, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση,να στηρίζουν τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία επαρκούς ικανότητας υποδοχής.

Τα μέλη του προσωπ��κού της Ύπατης Αρμοστείας θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις ακτές και στο λιμάνι για να παρέχουν βοήθεια, καθώς και να παρέχουν ενημέρωση για το άσυλο στην Ελλάδα στους νεοαφιχθέντες, καθώς και για την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top