ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Σύρια παίζει πιάνο στον καταυλισμό και δίνει μια άλλη νότα στη λασπωμένη Ειδομένη

Όταν η Τέχνη νικά τον πόλεμο…

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Σύρια παίζει πιάνο στον καταυλισμό και δίνει μια άλλη νότα στη λασπωμένη Ειδομένη
​Το λασπωμένο και καταθλιπτικό τοπίο της Ειδομένης… γέμισε με ελπίδα έστω για λίγο, όταν ακούστηκαν νότες πιάνου να κατακλύζουν την «μικρή πόλη» των εγκλωβισμένων προσφύγων.
Ήταν η 24χρονη Σύρια Νουρ αλ Χιζάμ που έπαιξε πιάνο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο, να στείλει το δικό της μήνυμα ειρήνης.
Το ολόλευκο πιάνο που έφερε ειδικά γι' αυτήν στον καταυλισμό της Ειδομένης ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής 'Αι Γουέι Γουέι τοποθετήθηκε στο μέσο ενός χωραφιού, που έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις βροχοπτώσεις. Η κοπέλα έπαιξε κάτω από αυτοσχέδιες τέντες από νάυλον, τις οποίες κρατούσαν οι παρευρισκόμενοι.
piano-sos.jpg
«Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά ειρήνη στη Συρία και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα, να ζήσουν ελεύθεροι, και πως οι άνθρωποι εδώ, που υποφέρουν όπως εγώ, δεν θα συνεχίσουν να υποφέρουν» έλεγε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους.
Ούτε η ίδια δεν φανταζόταν ποτέ, ότι τρία χρόνια μετά από την τελευταία φορά που έπαιξε πιάνο, θα της δινόταν η ευκαιρία να το κάνει στη λασπωμένη Ειδομένη.
«Είχα μεγάλη αγωνία αλλά αισθάνομαι πολύ καλά που τελικά ακούμπησα, ύστερα από τρία χρόνια, τα πλήκτρα» είπε στους δημοσιογράφους.
Η νεαρή γυναίκα προσπαθεί να περάσει στη Γερμανία όπου ήδη βρίσκεται ο άντρας της εδώ και 18 μήνες.
piano_6.jpg
«Αγαπάει πολύ τη μουσική και το μόνο που θέλει είναι να βρεθεί στη Γερμανία, όπου ζει ο άνδρας της, κι εκεί να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Οι συνθήκες στο Ντέιρ Εζόρ είναι πλέον ανυπόφορες. Χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό και φαγητό να μείνουμε εκεί να κάνουμε τι; Εκεί τα σκεπάζει όλα ο πόλεμος» εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι γονείς της νεαρής Σύριας, που δεν έπαιρναν τα μάτια τους από πάνω της όσο αυτή έπαιζε πιάνο.
Όπως είπε και ο 'Αι Γουέι Γουέι «η Τέχνη είναι αυτή που θα μπορέσει να ξεπεράσει τον πόλεμο και τις πολιτικές που οδηγούν σ' αυτόν».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top