Έρευνα από Frontex και ΕΥΠ για ύποπτες ΜΚΟ που βοηθούν πρόσφυγες στο Αιγαίο

Από τις 100 έχουν βρεθεί ''καθαρές'' οι 30 μέχρι στιγμής

Έρευνα από Frontex και ΕΥΠ για ύποπτες ΜΚΟ που βοηθούν πρόσφυγες στο Αιγαίο

​Για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δραστηριοποιούνται περίπου 100 ΜΚΟ από όλο τον κόσμο. Οι ελληνικές αρχές που έχουν ξεκινήσει ήδη ελέγχους, έχουν βρει καθαρές τις 30.

Για τις υπόλοιπες αναζητά πληροφορίες η ΕΥΠ, που ελέγχει e-mail και τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς λίγα πράγματα είναι ακόμη γνωστά. Πλήρη έρευνα κάνει από τη δική της πλευρά και η FRONTEX από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πάντως έχει δοθεί εντολή από την Αστυνομία, οι ΜΚΟ για να συνεχίσουν να συνδράμουν, οφείλουν να καταθέσουν τα στοιχεία τους στις αστυνομικές ή τις τοπικές λιμενικές αρχές των νησιών. Μικρή όμως ανταπόκριση υπάρχει έως τώρα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ έχουν διαπιστευτεί και καταγραφεί οι 50. Σύμφωνα με τοπικές αρχές της Λέσβου, όσες διαπιστεύτηκαν είναι μόλις 10.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου, αλλιώς –σύμφωνα με πληροφορίες- όσες ΜΚΟ δεν διαπιστευτούν, θα τους απαγορευτεί να συμμετέχουν στο εξής σε αποστολές και διασώσεις.

Αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΕΣ έλεγε στο STAR, ότι «οι ΜΚΟ προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, αλλά οι περισσότερες ανεξέλεγκτες». Πάντως αρκετοί πρόσφυγες έχουν καταγγείλει ότι μέλη ΜΚΟ που τους διέσωσαν στη συνέχεια τους έκλεψαν.

Κατά το ΥΠΕΣ είναι ακόμη ασαφείς οι στόχοι και τα κίνητρα αρκετών ΜΚΟ, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούν για διασώσεις πολυτελέστατα σκάφη, όπως χαρακτηριστικό η MOAS (Migrant Offshore Aid Station), επικεφαλής της οποίας εμφανίζεται ένας βαθύπλουτος Αμερικανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ μηνός συνελήφθη Ισπανός που εμφανίζεται ως μέλος ΜΚΟ, στην Εφταλού της Λέσβου, που έφερε μηχανισμό υποκλοπών.

Οι περισσότερες από τις «ύποπτες» ΜΚΟ, προφανώς έχουν βάλει στο μάτι το κοινοτικό πακέτο 700 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο –σύμφωνα με την κοινοτική γραφειοκρατία- θα κατευθυνθεί προς τις ΜΚΟ κι όχι προς το κράτος ή την Αυτοδιοίκηση, προκαλώντας την οργή των δημάρχων.

Ωστόσο ακόμη και οι γιατροί διαμαρτύρονται επίσημα, πως -αν και είναι οι μόνο υπεύθυνοι για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών- μέλη ΜΚΟ δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν για υγειονομικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του ΥΠΕΣ, η δράση «ύποπτων» ΜΚΟ περιορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Αιγαίο.

Μόλις τις τελευταίες μέρες επισημάνθηκαν άνθρωποι μη πιστοποιημένων ΜΚΟ στην Ειδομένη κι εξετάζεται μήπως τυχόν ελέγχονται για συμμετοχή σε κυκλώματα διακινητών, χωρίς μέχρι τώρα να έχει βρεθεί κάτι σχετικό.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top