Για να είσαι Ο ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ της παρέας:Από πού πήρε το όνομά της η Τσικνοπέμπτη–Όλα τα έθιμα

Τα κοψίδια έχουν σήμερα την τιμητική τους-Πρώτη ανάρτηση: 03/03/2016 12:19

Για να είσαι Ο ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ της παρέας:Από πού πήρε το όνομά της η Τσικνοπέμπτη–Όλα τα έθιμα

​Ήδη έχουν στηθεί υπαίθριες ψησταριές σε όλη την Ελλάδα και η τσίκνα…σπάει μύτες! Στα δε Βλάχικα (της Αττικής), οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

Από πού πήρε το όνομά της η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, δηλαδή η πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής), ονομάστη��ε έτσι επειδή σε όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός, η τσίκνα, είναι διάχυτος παντού. Η λαϊκή μας παράδοση είναι πλούσια σε ιστορία και έθιμα τόσ�� για τη σημερινή μέρα όσο και για τις Απόκριες.

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Στα βάθη των αιώνων χάνεται ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης. Το έθιμο με το ψήσιμο του κρέατος εικάζεται, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι "ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης".

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού π��στεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά δείχνουν αυτό που λέει και η παροιμία, πως ο "έρωτας περνάει από το στομάχι".

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Επιμέλεια: Ισμήνη Λέντζου

Πηγή: sansimera.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα καούν τα κάρβουνα: Γιατί τσικνίζουμε σήμερα – Τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top