Γίνεται αυτό που φοβόμασταν! Αποφυλακίζονται και βαρυποινίτες με το νόμο Παρασκευόπουλου

1.853 αποφυλακίσεις μέσα σε 8 μήνες

Γίνεται αυτό που φοβόμασταν! Αποφυλακίζονται και βαρυποινίτες με το νόμο Παρασκευόπουλου

​Κρατούμενοι με ποινές ακόμα και πάνω από 10 χρόνια, για ληστείες και ναρκωτικά, αποφυλακίζονται σωρηδόν τους τελευταίους 8 μήνες λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου. Μέχρι σήμερα έχουν βγει από τις φυλακές περίπου 1.900 κρατούμενοι.

Οι διατάξεις του νόμου, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς, όπως καταγγέλλεται ανοίγουν οι πόρτες της φυλακής νωρίτερα για βαρυποινίτες με βαριά εγκληματική συμπεριφορά.
Την 16η Απριλίου 2015 (ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος) ο αριθμός των κρατουμένων ήταν 11.569
Την 1η Δεκεμβρίου 2015 ο αριθμός των κρατουμένων ήταν 9.716
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ: 1.853 κρατούμενοι
Υπέρ του νόμου τάσσονται όπως είναι φυσικό ποινικολόγοι. «Απετέλεσε μια εξαιρετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι πιο προοδευτικός από τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πλαίσια και οδήγησε σε δραστική μείωση του αριθμού των κρατουμένων» επισημαίνει ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου.
Ανάλογοι νόμοι έχουν ψηφιστεί και κατά το παρελθόν, αλλά ουδείς προέβλεπε νωρίτερες αποφυλακίσεις για ποινές πάνω από 10 χρόνια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι η πλειονότητα των αποφυλακισθέντων είναι μικροπαραβάτες με ποινές μέχρι 3 χρόνια, αλλά πληροφορίες μιλούν και για νωρίτερες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών. Άλλωστε ο νόμος δίνει, χωρίς παρεκκλίσεις τέτοιο δικαίωμα.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή 50χρονου αποκαλούμενου ως Έλληνα Εσκομπάρ που είχε συλληφθεί για 5,5 τόνους ηρωίνης και 38χρονου Γεωργιανού που όταν αποφυλακίστηκε σκότωσε 27χρονο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
«Οι αποφυλακίσεις χιλιάδων κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα ή για ήσσονος σημασίας εγκλήματα, δεν μπορεί να ακυρωθεί από τις δύο ή τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις που επικαλούνται» προσθέτει ο ��άκης Κεχαγιόγλου.
Οι διατάξεις του νόμου θα έχουν ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2016.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top