Στον Πειραιά η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Έλωνος

Θα παραμείνει για προσκύνημα έως τις 28 Οκτωβρίου

​Η θαυματουργή εικόνα της ��αναγίας Έλωνος βρίσκεται από χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Πειραιά και θα παραμείνει για προσκύνημα έως τις 28 Οκτωβρίου. Η εικόνα μεταφέρθηκε από το μοναστήρι στον Κοσμά Κυνουρίας.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε παρουσία των Αρχών του δήμου και της πολιτείας, κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, καθώς και πλήθους πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το ναό. Την εικόνα μετέφεραν και πλαισίωσαν, ως αντιπροσωπεία, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Κυνουρίας και ο χορευτικός παραδοσιακός σύλλογος του χωριού.

Στην υποδοχή συμμετείχε η μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, στρατιωτικοί του Πολεμικού Ναυτικού, αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τα παιδιά της Νεότητος του Ιερού Ναού.
Στη συνέχεια, η εικόνα μεταφέρθηκε με πομπή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, όπου την υποδέχθηκαν οι μητροπολίτες Πειραιώς, Σεραφείμ, Μαντινείας, Αλέξανδρος και ο Προκοιννήσου, Ιωσήφ. Στα προπύλαια του ναού τελέστηκε δέηση και ακολούθησαν λόγοι ευχαριστίας των μητροπολιτών Πειραιώς και Μαντινείας, ενώ ακολούθησε μικρά παράκληση στην Παναγία Έλωνα.
1280px-Panagia_Elonas_Greece.jpg
Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας
Η επωνυμία προέρχεται από τοπωνύμια κοντά στο Λεωνίδιο που φυλασσόταν παλαιότερα η εικόνα (έλος της Πελιάς) ενώ κατ' άλλους από το σπήλαιο που φέρει την ονομασία «Ελώνη».

Η εικόνα φυλασσόταν για αιώνες στην νότια οροσειρά του Πάρνωνα στην Κυνουρία, σε υψόμετρο άνω των 650μ. Είναι αγιογραφία ντυμένη με χρυσό «πουκάμισο» που αποδίδεται στον Λουκά τον Ευαγγελιστή, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.
Με βάση την παράδοση, γύρω στα 1300μ.Χ. οι βοσκοί της περιοχής έβλεπαν σε ένα δυσπρόσιτο σημείο της πλαγιάς του Πάρνωνα ένα φως. Σύντομα αντελήφθησαν ότι επρόκειτο για το φως ενός καντηλιού, το οποίο ήταν αναμμένο μπροστά από μία εικόνα. Στην περιοχή που βρέθηκε η εικό��α ασκήτευαν δύο μοναχοί, ο Καλλίνικος και ο Δοσίθεος.
Ο επίσκοπος τους ζήτησε να εγκατασταθούν στο ακριβές μέρος όπου βρέθηκε η εικόνα. Με τη βοήθεια και των κατοίκων της περιοχής οι δύο μοναχοί δεν άργησαν να κατασκευάσουν ένα μικρό εκκλησάκι και δύο κελιά, δημιουργώντας ουσιαστικά τη Μονή.
Με βάση παραδόσεις αλλά και στοιχεία από χειρόγραφα οι δύο μοναχοί βρήκαν φριχτό τέλος στα χέρια δύο Τούρκων. Με βάση την ίδια παράδοση οι δύο σφαγείς έχασαν την όραση τους, όταν επιχείρησαν να καταστρέψουν το ναό της Μονής και την ξαναβρήκαν μόνο μετά τις ικεσίες των κατοίκων του γειτονικού Κοσμά. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Στις 18 Αυγούστου του 2006 η ιστορική εικόνα της Παναγίας κλάπηκε από τη μονή μαζί με τα αφιερώματά της. Η εικόνα εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία, 38 ημέρες αργότερα στο Φαρακλό Λακωνίας. Ο δράστης συνελήφθη και η εικόνα επέστρεψε στη θέση της με μία πανηγυρική τελετή. Στην τοποθεσία που βρέθηκε, χτίστηκε με έξοδα της ΕΛΑΣ εικονοστάσι, στο οποίο τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφό της εικόνας, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top