ΘΡΙΛΕΡ για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση- Παράταση μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου

Αγωνία για μαθητές, γονείς και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

ΘΡΙΛΕΡ για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση- Παράταση μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου

Ψυχρολουσία για γονείς, μαθητές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αφού ένα βήμα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, αν τελικά θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμενόταν σήμερα, για να "παγώσει" το μέτρο αυτό, δεν εκδόθηκε, ωστόσο δόθηκε παράταση οκτώ ημερών.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες έλεγαν ότι θα εξεταστεί σε κυβερνητικό επίπεδο η δυνατότητα δίμηνης αναστολής του μέτρου προκειμένου να το αντιμετωπίσει η καινούρια κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η Κομισιόν είχε εκδηλώσει την αντίδρασή της στο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Εντωμεταξύ, τα εκπαιδευτήρια όφειλαν να υποβάλουν δήλωση για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, μέχρι τις 31 Αυγούστου, ειδάλλως θα τους επιβάλλονταν πρόστιμα, για τις αποδείξεις που εκδόθηκαν χωρίς ΦΠΑ μετά τις 20 Ιουλίου.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο σήμερα, με την οποία δίνεται μια παράταση μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου χωρίς πρόστιμο, για τις δηλώσεις των εκπαιδευτηρίων, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για διαβουλεύσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει διαβούλευση και με τις κοινοτικές υπηρεσίες, καθώς το μέτρο αναμένεται να φέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% επιβλήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων διά βίου μάθησης, επιφέροντας αύξησή τους έως και 2.000 ευρώ ετησίως.

Η επιβολή του εν λόγω μέτρου έχει επιφέρει θύελλα αντιδράσεων, ενώ όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η παρουσιάστρια του Κεντρικού Δελτίου του STAR, Μάρα Ζαχαρέα: "Παγκοσμίως ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εκτός από την Ελλάδα, έχει και το Μπαγκλαντές, μόνο που το Μπαγκλαντές δεν έχει 23% αλλά 7%".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top