Τα πρώτα… drones απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ

Σε δοκιμαστικές πτήσεις επιδόθηκαν τον Αύγουστο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Τα πρώτα… drones απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ

Τα πρώτα… drones απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την εποπτεία των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, δίχως να αποκλείουν μελλοντικά διεύρυνση του πεδίου δράσης τους.

Η πρώτη από τις δοκιμές έγινε τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στην περιοχή της Κωπαΐδας στη Βοιωτία.

Σκοπός των τεστ ήταν τα νέα αποκτήματα της ΕΛΑΣ να ελεγχθούν στην πράξη οι τεχνικές δυνατότητές τους αλλά και οι ικανότητες των αστυνομικών που έχουν πιστοποιηθεί στον χειρισμό τους.

Για να διευρυνθεί όμως η χρήση τους και πάνω από αστικές περιοχές θα πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα όπως π.χ. το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ.ά.

Η ΕΛ.ΑΣ παρέλαβε πριν από περίπου έναν μήνα τα πρώτα τρία από τα συνολικά έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγοράστηκαν από εταιρεία του Ισραήλ, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροπλάνων ή drones, όπως αποκαλούνται διεθνώς.

Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη μήκους μόλις 1,3 μέτρου και πλάτους 2,4 μέτρων που κινούνται με μπαταρία και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια 50 χιλιομέτρων.

Τα τρία συγκεκριμένα drones ζυγίζουν 9 κιλά, μπορούν να μένουν στον αέρα για 3,5 - 4 ώρες και είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας.

Ο χειρισμός τους γίνεται από αυτοκίνητο - βαν που λειτουργεί ως κινητό επιχειρησιακό κέντρο. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν στη χρήση τους πέντε αστυνομικοί, ενδεχομένως και άνδρες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top