Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές ΦΠΑ

Και με τη σφραγίδα του ΣτΕ

Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές ΦΠΑ

​Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου Επικρατείας το ελληνικό δημόσιο μπορεί να κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές ΦΠΑ ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμη τη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας η οποία προβλέπει ότι «κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από Φ.Π.Α., απαγορεύεται στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά που ζητούνται από τον παραβάτη, για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμη, αναστέλλεται το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε Τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% των ποσών αυτών».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕΤΡΟ

Με την υπ΄ αριθμ. 2297/2015 απόφαση του το Β΄ Τμήμα θεωρεί ότι η κατάσχεση «δεν είναι δυσανάλογη ως μέτρο προς τον συνιστάμενο στη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του παραβάτη σκοπό τους, δεδομένου και του πρόσκαιρου των εν λόγω μέτρων» και ότι είναι νόμιμη η επιβολή των απαγορευτικών αυτών μέτρων, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής τους.

Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει εταιρεία πώλησης κοσμημάτων και ωρολογίων της Θεσσαλονίκης για την οποία διαπιστώθηκε ότι κατά διετία 1999 -2001 δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 407.579 ευρώ θεωρώντας απαγορευτικά τα επίμαχα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν (δέσμευση του 50% των χρηματικών διαθεσίμων, κ.λπ.) καθώς λειτουργούν συνθλιπτικά για την ρευστότητα και την φήμη της εταιρείας.

Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι απαλλάχτηκε στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν αφορά την επιβολή περιορισμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top