Τόπος στα νιάτα: Τα «άγρια παιδιά» της Ελλάδας κόντρα στους τεχνοκράτες του Brussels Group

Φρέσκα πρόσωπα με προοδευτικές ιδέες

​Με κεντρικό σύνθημα «τόπο στα νιάτα» προχωρά η κυβέρνηση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η ομάδα των τριαντάρηδων παίζει καθοριστικό ρόλο στον μαραθώνιο των συζητήσεων που εξελίσσεται πίσω από κλειστές πόρτες στο Brussels Group.

Από την πρώτη στιγμή έπεσαν στα βαθιά νερά, καθώς πρέπει με στοιχεία και αριθμούς να πείσουν για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

Πρόσωπα φρέσκα με προοδευτικές ιδέες και μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων, δεν θυμίζουν σε τίποτα τα «golden boys» που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Βασικό ατού: οι γνώσεις που έχουν σε οικονομικά θέματα. Διακρίνονται επίσης για τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, που μπορούν να «υπηρετήσουν» και λόγω του νεαρού της ηλικίας. Να σημειωθεί πως επικεφαλής της ανανεωμένης διαπραγματευτικής ομάδας είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται και οι «παλαιοί» Τ. Παυλόπουλος και ο Δ. Λιάκος.

Το νέο αίμα στην ελληνική αποστολή είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο Μιχάλης Νικολακάκης και η Έλενα Παπαδοπούλου.

Φραγκίσκος Κουτεντάκης – Οργανωτικός και... ΑΕΚτζής

graf.jpg
Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τ��ίπρα και με βαρύ βιογραφικό σε οικονομικά θέματα επιστρατεύτηκε στη μάχη της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο υπεύθυνος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού έχει «μετακομίσει» στη βελγική πρωτεύουσα, όπου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γίνονται οι συζητήσεις με το Brussels Group.

Διακρίνεται για τη μεθοδικότητα και το οργανωτικό πνεύμα, ενώ κοντινά του πρόσωπα τον χαρακτηρίζουν ως «ήρεμη δύναμη». Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τις ομάδες που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συχνά αρθρογραφεί για πολιτικά και οικονομικά θέματα. Μάλιστα τα άρθρα του ξεφεύγουν από τον «ξύλινο λόγο» και ενίοτε ξαφνιάζουν με τη ρεαλιστική απεικόνιση των δεδομένων.

Η «σχέση» του με τα οικονομικά πάει πολλά χρόνια πίσω. Τα πρώτα φοιτητικά βήματα τα έκανε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια βρέθηκε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολοκλήρωσε την «περιπλάνησή» του στον κόσμο των οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 2006 πήρε το διδακτορικό του στα Οικονομικά της Εργασίας αλλά δεν απομακρύνθηκε από τα ακαδημαϊκά έδρανα. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.

Ωστόσο, οι μακροχρόνιες σπουδές του δεν τον «απομόνωσαν» από το πραγματικό πρόσωπο της αγοράς. Στο παρελθόν είχε εργαστεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση και την ευελιξία.

Εκτός από την αμείλικτη πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης και τον... σκληρό κόσμο των αριθμών υπάρχουν και οι προσωπικές στιγμές. Ο ίδιος παραδέχεται πως είναι «χαζομπαμπάς» και δεν κρύβει την αγάπη του για την ΑΕΚ.

Μιχάλης Νικολακάκης - Με διδακτορικό και... στις πολεμικές τέχνες

mixalis.jpg
Είναι από τα νεότερα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και σε καμία περίπτωση η εικόνα του δεν θυμίζει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ξεχωρίζει για το εναλλακτικό στυλ και την ευρεία γκάμα των ενδιαφερόντων του, που ξεκινούν από την πολιτική και... επεκτείνονται στις πολεμικές τέχνες. Ο 33χρονος διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι διευθυντής στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και θεωρείται από τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Η γνωριμία των δύο αντρών μετά πολλά χρόνια και έγινε στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ο υπουργός ήταν τότε καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και ο Μ. Νικολακάκης διδακτορικός φοιτητής του.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για θέματα που άπτονται της ελληνικής επικαιρότητας αλλά και για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως τα ενδιαφέροντα του δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα πολιτικής και οικονομίας. Έχει ασχοληθεί με το Hung Gar, μία μορφή πολεμικής τέχνης που ξεκίνησε από το ναό Σαολίν πιθανότατα τον 17ο αιώνα. Παρά την ενασχόληση με ��ις πολεμικές τέχνες φίλοι του κάνουν λόγο για έναν ήρεμο άνθρωπο, που δύσκολα χάνει την ψυχραιμία του. Είναι ιδιαίτερα ικανός στην τεκμηρίωση των απόψεών του και παρασύρει με τον καταιγισμό των επιχειρημάτων τον συνομιλητή του.

Έλενα Παπαδοπούλου- Η σύμβουλος που αναζητά την «άλλη Ευρώπη»

elena.jpg
Είναι η μόνη γυναίκα στην ομάδα κρούσης των οικονομολόγων, που δίνουν τη μάχη των αριθμών στη βελγική πρωτεύουσα.

Προέρχεται από μία έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια στα Τρίκαλα ενώ οι γνώσεις που έχει σε οικονομικά θέματα είναι το δυνατό χαρτί της.

Η Έλενα ��απαδοπούλου (από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου) είναι ένα πνεύμα ανήσυχο που έχει δραστηριοποιηθεί σε διαφορετικούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως είναι ειδική σύμβουλος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Με μεγάλη εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής έχει γράψει αρκετά άρθρα και επιμελήθηκε μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βιβλίο «Public Debt and Austerity in the EU» (Δημόσιο Χρέος και Λιτότητα στην ΕΕ). Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες μίλησε σε εκδήλωση στη Λάρισα για την εμπειρία της δι��πραγμάτευσης υπό το πρίσμα της αναζήτησης της «άλλης Ευρώπης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top