​Σκληρή ανακοίνωση των εισαγγελέων για την κατάργηση των φυλακών Γ' τύπου

Κάνουν λόγο για " ευκαιριακές " ρυθμίσεις

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διατυπώνει τις αντιρρήσεις της για διατάξεις που αφορούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου κ.ά. διατάξεις».

Στη ανακοίνωση τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί κάνουν λόγο για " ευκαιριακές " ρυθμίσεις και "αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής" που έχει ως αποτέλεσμα "τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας" γεγονός που " ισοδυναμεί με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων".

Η Ένωση αναφερόμενη στην απόλυση καταδίκων ασθενών, μια διάταξη που φαίνεται να ανοίγει παράθυρο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, υπογραμμίζει ότι "είναι αμφίβολο εάν ένας τέτοιος «à la carte» ανθρωπισμός μπορεί να αποτελέσει επιστημονικά αποδεκτό κριτήριο επιεικούς μεταχείρισης κατηγοριών καταδίκων" καθώς όπως τονίζεται

"(i) διασπά τη σύνδεση μεταξύ της πράξης τους και του σκοπού που τάχθηκε να υπηρετήσει η ποινή που τους επιβλήθηκε,
(ii) δεν αφήνει περιθώριο εξατομικευμένης εξέτασης της εκάστοτε περίπτωσης από τη δικαστική αρχή και
(iii) παρίσταται –στο μέτρο που βασίζεται σε μονομερή, γενική πρόκριση ηλικιακών μεγεθών ή άλλων αξιολογήσεων (ασθενείας ή αναπηρίας) χωρίς καμία εξαίρεση συναρτώμενη με τη βαρύτητα της πράξης- ως μη ενταγμένος στο ποινικό δόγμα, που απαιτεί την επιβολή και έκτιση της κύρωσης σε ατομικό, εξατομικευμένο και μη διεπόμενο από γενικά χαρακτηριστικά πλαίσιο".

Τέλος, στην ανακοίνωση τους οι εισαγγελείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να εκμεταλλευτούν τις ρυθμίσεις για τους ανήλικους κυκλώματα που " χρησιμοποιούν" παιδιά για τις παράνομες πράξεις τους τονίζοντας ότι: "οι γενικές ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου παραπέμπουν μάλλον σε πρόθεση συλλήβδην «αμνήστευσης» και όχι εξατομικευμένης εξέτασης της παραβατικής συμπεριφοράς (διαπιστωμένων και μη) ανηλίκων".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top