Κακοκαιρίας συνέχεια: Κρύο και παγετός σε όλη τη χώρα-Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Ποιοι δρόμοι χρειάζονται αλυσίδες και πότε περιμένουμε βελτίωση

Κακοκαιρίας συνέχεια: Κρύο και παγετός σε όλη τη χώρα-Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

​Στο κρύο και τον παγετό έχει βυθιστεί όλη η χώρα, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν πολύ χαμηλές στις περισσότερες περιοχές.

Σήμερα Παρασκευή, περιμένουμε βροχές ή καταιγίδες στις Κυκλάδες και στο Νότιο Αιγαίο, με χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης, χιονόνερο στην Εύβοια και τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Στερεά με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, και βελτιωμένο καιρό στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στην Κεντρική και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται και στις υπόλοιπες περιοχές εκτός από την Κρήτη, όπου όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ στην Εύβοια τα φαινόμενα είναι πιθανό να συνεχιστούν σε τοπικό επίπεδο και κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από -18 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -10 έως 5 στη Βόρεια Ελλάδα, από -8 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από -6 έως 9 στην Ήπειρο, από -2 έως 12 βαθμούς στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -3 έως 8 στα ανατολικά ηπειρωτικά, από 0 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, από 5 έως 10 στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και από 7 έως 13 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με τα Δωδεκάνησα όπου θα επικρατήσουν μέτριοι έως ισχυροί δυτικοί άνεμοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι και τοπικά μέτριοι 5 μποφόρ.

Στην Αττική, αναμένουμε νεφώσεις με ασθενή βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν στα βόρεια, αλλά και προοδευτική βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και δυτικά δε θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, περιμένουμε ηλιοφάνεια αλλά και ισχυρό παγετό. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ.

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ:

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και το Σαββατοκύριακο, όπου το Σάββατο περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και σταδιακή βελτίωση, σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα είναι αρχικά γενικά αίθριος, και γρήγορα από τα βορειοανατολικά περιμένουμε παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί, 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ενώ στα Ηπειρωτικά αναμένεται παγετός.

Την Κυριακή τώρα, στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές αρχικά στα δυτικά και τη Μακεδονία. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και στα παραθαλάσσια, ενώ στα ορεινά περιμένουμε χιόνια.

Τα φαινόμενα αυτά τα οποία θα είναι μικρής διάρκειας, μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ-ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ:

Κλειστή είναι λόγω του παγετού από το 22ο έως το 28ο χλμ. η εθνική οδός Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, καθώς και στο νομό Λαρίσης, οι επαρχιακές οδοί Ελάφου – Σκλήθρου και από την Καλλιπεύκη ως τα όρια του νομού Πιερίας. Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας εξακολουθούν να ισχύουν για φορτηγά με φορτίο άνω των 3,5 τόνων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (άνεμοι, παγετός) σε ένα τμήμα της Εγνατίας από τα Βαφέϊκα ως τον Ίασμο Ροδόπης (524-545χλμ.) και σε σημείο του δρόμου Βόλου – Ζαγοράς στον άνω κλάδο του.

Η κίνηση των βαρέων οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων, στην πρώτη περίπτωση από την παλιά εθνική οδό Ξάνθης – Κομοτηνής και στη δεύτερη από τον κάτω κλάδο Βόλου – Ζαγοράς.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στην εθνική οδό Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Αμυνταίου, στην εθνική οδό Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από 14ο –22ο χλμ. και Καστοριάς-Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από 25ο - 31ο χλμ ., στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, από 90ο ως το 115ο χλμ., Κατερίνης - Ελασσόνας από το 22ο έως το 42ο χλμ. , στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης, μέσω Καστανιάς, καθώς και στο νομό Χαλκιδικής, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Αρναία – Ταξιάρχης) και μέσω Χολομώντα. Επίσης, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε πολλές επαρχιακές οδούς καθώς και προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τέλος, στο Κιλκίς παραμένει κλειστή η επαρχιακή οδός οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου, στη διάβαση Ξηρομέρου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και στη Ροδόπη λόγω υπερχείλισης υδάτων διακόπηκε η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα – Λισσός στο ύψος Αρριανών, Έβρενου – Ιασίου - Αετοκορυφή – Διώνη και Στρύμης – Λοφαρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top