ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ γεμάτα τα ΑΕΙ λόγω μετεγγραφών:κυρίως Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο και Αριστοτέλειο

Φορτσάκης:''Μας φόρτωσαν ένα σωρό φοιτητές και μας παίρνουν και τους υπάλληλους μας''

​Ασφυξία επικρατεί στα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λόγω των μετεγγραφών και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο, διότι δεν υπάρχουν χώροι ούτε για να καθίσουν οι φοιτητές!

Παρά το γεγονός ότι ο τελικός αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 10.000 - αισθητά μικρότερος από αυτόν που αρχικά υπολογιζόταν -, σε σχολές όπως η Νομική και Ιατρική Αθήνας, οι Ηλεκτρολόγοι και οι Αρχιτέκτονες ΕΜΠ, η Πληροφορική και η Γεωπονική ΑΠΘ κ.ά. προέκυψε έως και διπλασιασμός του αρχικού αριθμού εισακτέων!

Αυτό συμβαίνει καθώς, πέρα από τις κατηγορίες των μετεγγραφών που αφορούσαν τρίτεκνους, πολυτέκνους, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, υπάρχουν ακόμα 17 κατηγορίες δικαιούχων εισαγωγής στα ΑΕΙ σε πρόσθετες θέσεις (π.χ. αθλητές, τέκνα Ελλήνων εξωτερικού, απόφοιτοι ξένων λυκείων, αλλοδαποί, αλλογενείς, από κατατακτήριες κ.ά.) που αυξάνουν περισσότερο τον συνωστισμό.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε σχολές με εργαστήρια - όπως στο Πολυτεχνείο - ενώ πρόσθετο πονοκέφαλο προκαλούν οι συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών και οι διαθεσιμότητες διοικητικών οι οποίοι δεν αντικαθίστανται, παρότι οι φοιτητές πολλαπλασιάστηκαν.

Στο Πολυτεχνείο λέει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης Γιάννης Γκόλιας, η ασφυξία αφορά κυρίως τέσσερις από τις σχολές του που εμφανίζουν αύξηση εισακτέων άνω του... 100%:

Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς από 220 εισακτέους φτάνουμε στους 520, στους Μηχανολόγους από 125 στους 300 και σε Πολιτικούς Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες από 150 σε πάνω από 300 αντίστοιχα.

«Οι τέσσερις σχολές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Είναι αδύνατο χωρίς προσωπικό, διοικητικό και εκπαιδευτικό, και με υποδομές για πολύ λιγότερους φοιτητές να εκπαιδεύσουμε το πλήθος που μας ήρθε, ούτε καν να τους σιτίσουμε. Η ποιότητα διδασκαλίας επίσης θα πέσει σίγουρα» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Γκόλιας και οι κοσμήτορες των σχολών συναντήθηκαν χθες με τον Ανδρέα Λοβέρδο, από τον οποίο ζήτησαν πρόσθετα κονδύλια και προσωπικό και άμεση αλλαγή του νόμου για τις μετεγγραφές, ώστε σε καμία κατηγορία να μην ξεπερνούν το 10-15% των εισακτέων.

Ακόμα, ο πρ��τανης Περικλής Μήτκας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι σε περίπου 15 τμήματα ο πληθυσμός αυξήθηκε λόγω των μετεγγραφών κατά 1.808 άτομα και υπολογίζεται ότι θα προστεθούν ακόμα 500 περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξης του 33% σε σχέση με τον αριθμό εισακτέων. Ειδικά σε ορισμένες σχολές και τμήματα, όπως η Πληροφορική, το Μαθηματικό, η Γεωπονική, οι Μηχανικοί Η/Υ, οι Μηχανολόγοι, το Παιδαγωγικό, η Ιατρική κ.ά. η αύξηση είναι τόσο μεγάλη, που καθιστά αδύνατη την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο Καποδιστριακό Αθηνών, όπως εξήγησε χθες ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης στον Βήμα FΜ, υφίσταται ζήτημα απώλειας του εξαμήνου, καθώς «καλούμαστε να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι. Η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Άλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι' αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές ούτε καθηγητές ούτε διοικητικούς υπαλλήλους» είπε και κατέληξε: «Το κράτος έχει κλείσει τα αφτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ακόμα ο πρύτανης τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ την Τρίτη ότι:

«Μας φόρτωσαν ένα σωρό φοιτητές και μας παίρνουν και τους υπάλληλους μας. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα», συμπληρώνοντας πως υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους μετεγγραφέντες φοιτητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θ. Φορτσάκης: «Κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τους μετεγγραφέντες στο ΕΚΠΑ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top