Να μην ισχύσουν το Μάϊο οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ζητούν οι περιφερειάρχες

Δείτε αναλυτικά

Να μην ισχύσουν το Μάϊο οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ζητούν οι περιφερειάρχες

Να ισχύσουν για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν στο σύστημα εκλογής των τοπικών αρχόντων και όχι στις αυτοδιοικητικές κάλπες του ερχόμενου Μαΐου, ζητούν στο ψήφισμα του συνεδρίου τους οι περιφερειάρχες.


Με παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Σημίτη, Γιώργου Πασχαλίδη, συμπεριελήφθη στο κείμενο ψηφίσματος πρόταση του συνταγματολόγου Γιώργου Σωτηρέλη –ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών στο συνέδριο-, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ισχύσει για τον εκλογικό νόμο στις εκλογές ΟΤΑ ό,τι ακριβώς και για τις βουλευτικές:

Δηλαδή, να ισχύει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός κι αν ψηφιστεί από τα δύο τρία των.

Στο ψήφισμά τους ακόμη οι περιφερειάρχες ζητούν:

1. Αναθεώρηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την Περιφέρεια.
2. Καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, που θα εκπροσωπεί συνολικά σε κρίσιμα θεσμικά και οικονομι��ά θέματα την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.
3. Ενίσχυση της οικονομικής της αυτοτέλειας των Περιφερειών. Αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των φορολογικών της πόρων.
4. Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού που θα έχει τη διοικητική εποπτεία και τον ειδικότερο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ.
5. Εξομοίωση και άμβλυνση των κωλυμάτων εκλογιμότητας των αιρετών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή.
Επίσης ζητούν οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης να μη συμπίπτουν με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top