Υπόθεση Αλβέρτη: Παύση της δίωξης του νευροχειρουργού λόγω παραγραφής

Για τη βλάβη που υπέστη κατά το μετεγχειρητικό στάδιο

Έκλεισε από την πλευρά του Αρείου Πάγου η υπόθεση του νευροχειρουργού για τη βλάβη που υπέστη κατά το μετεγχειρητικό στάδιο ο Γ. Αλβέρτης, σύζυγος της Αλεξίας Έβερτ, κόρης του εκλιπόντος προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ, παρόλο που οι οι Αρεοπαγίτες έκριναν βάσιμη την αναίρεση που είχει ασκηθεί στην αθωωτική απόφαση του Εφετείου.

Οι Αρεοπαγίτες έπαυσαν οριστικά την ποινική δίωξη γιατί συμπληρώθηκε η παραγραφή, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει νέα δίκη για να κριθεί εκ νέου η αθωότητα ή μη του γιατρού.

Πιο αναλυτικά, οι Αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέφρασαν αντιρρήσεις για την απαλλαγή του γιατρού, κρίνοντας πως η αθωωτική απόφαση του Εφετείου έχει ασάφειες, λογικά κενά και ελλείψεις στην αιτιολογία. Εξέφρασαν μάλιστα αντίθετη θέση από αυτή του Εφετείου, καθώς έκριναν ότι οι γιατροί δεν έχουν ευθύνη μόνο κατά το στάδιο της επέμβασης, αλλά εξακολουθούν να έχουν ευθύνη και για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών κατά το μετεγχειρητικό στάδιο, έστω και εάν υπηρετούν σε άλλο νοσοκομείο.

Ο νευροχειρουργός είχε χειρουργήσει τον κ. Αλβέρτη αφαιρώντας του καλοήθη κύστη από τον εγκέφαλο. Όμως, στο σύζυγο της κυρίας Αλεξίας Έβερτ κατά το μετεγχειρητικό στάδιο προκλήθηκε βαρύτατη αναπηρία.

Ο νευροχειρουργός σε πρώτο δικαστικό βαθμό καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Σε δεύτερο δικαστικό βαθμό όμως αθωώθηκε, καθώς κρίθηκε ότι χειρούργησε μεν τον κ. Αλβέρτη, αλλά δεν ευθυνόταν κατά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, αφού το διάστημα αυτό ήταν διευθυντής σε άλλο νοσοκομείο από αυτό που χειρουργήθηκε ο σύζυγος της κ. Αλεξίας Έβερτ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top