Ήρθε το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους-Στιγμές κατάνυξης σε όλη την χώρα

Το star.gr σας εύχεται ολόψυχα Καλό Πάσχα!

Ήρθε το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους-Στιγμές κατάνυξης σε όλη την χώρα

Πρώτη ανάρτηση: 04/05/2013 19:32

Έφτασε στις 19:30 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλημα και τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, όπου η υποδοχή του έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.

Το Άγιο Φως μεταφέρθηκε από τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου μαζί με τον επικεφαλής της αποστολής, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσιάρα, ενώ εκεί βρέθηκε και το τιμητικό άγημα στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, καθώς και η μπάντα των ένοπλων δυνάμεων.

gdhkdk.jpg
Το Άγιο Φως μέσα σε 4 ώρες θα μεταφερθεί σε όλα τα σημεία της χώρας με κάθε μέσο. Οι εκπρόσωποι των Μητροπόλεων το παρέλαβαν και ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Στην Αθήνα οι ενορίες και οι ναοί της Αττικής θα το πάρουν από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα όπου ήδη βρίσκονται εκατοντάδες πιστοί.

Όπως σας γράψαμε νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο να δίνει σε ολόκληρη την Οικουμένη το Αναστάσιμο Μήνυμα.

Ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων του, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης από νωρίς μπήκε στο ιερό κουβούκλιο στον Πανάγιο Τάφο μέσα στον κατάμεστο ναό της Αναστάσεως στην καρδιά της Ιερής Πόλης.

Λ��γα λεπτά μετά τις 2 μεσημέρι βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο, κρατώντας σε κάθε χέρι 33 κεριά, όσα δηλαδή και τα χρόνια του Ιησού και μετέδωσε το Φως στους πιστούς και μαζί το μήνυμα της Ανάστασης του Σωτήρα της ανθρωπότητας.

Έγινε η πρώτη Ανάσταση

Σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας έγινε το πρωί η πρώτη Ανάσταση του Κυρίου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η λεγόμενη πρώτη Ανάσταση στις εκκλησίες της Πάτρας.

Σημείο αναφοράς της αναστάσιμης λειτουργίας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όπου για ακόμα μία φορά τηρήθηκε το έθιμο της στάμνας.

Οι ιερείς έσπασαν μπότια που ήσαν γεμισμένα με λουλούδια, ενώ από τον τρούλο του Ιερού Ναού έριχναν ροδοπέταλα. Ο αρχιμανδρίτης έρανε με μύρο τους πιστούς που όλοι μαζί έψελναν το "Ανάστα ο Θεός Ημών", ενώ ο Ιερός Ναός ήταν γεμάτος από κόσμο.

Εορταστικό κλίμα είχε και η Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου όπου οι ιερείς έσπασαν πήλινα κιούπια και έραναν με αρωματισμένα άνθη τους πιστούς, ενώ στον γυναικωνίτη ακούγονταν ήχοι από χάλκινα σκεύη.

Να σημειωθεί ότι οι έμποροι της Πάτρας τήρησαν το έθιμο και φέτος και άρχισαν να πετούν πιάτα, παλιούς λαμπτήρες αλλά και δυναμιτάκια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όταν το ρολόι έδειξε 9:30 οι καμπάνες στην Πρέβεζα ήχησαν χαρμόσυνα για το νέο της Ανάστασης του Κυρίου ενώ κατάμεστη ήταν και η κεντρική αγορά της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε το φαντασμαγορικό έθιμο με το σπάσιμο της στάμνας.

ca799c3c70cb8eac9ab96b4e08b0da03_L.jpg
Η φιλαρμονική Ορφέας Πρέβεζας έπαιζε χαρμόσυνα εμβατήρια δίνοντας έμφαση στον εορτασμό της πρώτης Ανάστασης στην Πρέβεζα.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο με την άφιξη...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top