Το ΣτΕ ενέκρινε τη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε μια χρονίζουσα κατάσταση

Στην έγκριση του προεδρικού διατάγματος που καθορίζει τα της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ουσιαστικά ξεμπλοκάρει οριστικά την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, προχώρησε με την 72 σελίδων (υπ’ αριθμ. 88/2013) γνωμοδότησή του το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πρόεδρος Δ. Βασιλειάδης) .

Το δικαστήριο ουσιαστικά ξεκαθάρισε μια χρονίζουσα κατάσταση, επικυρώνοντας την κατάργηση του Δημοτικού πολυλειτουργικού κέντρου, τη μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από το 1,6 στο 1,2 και το «κόψιμο» των εμπορικών χρήσεων έξω από το χώρο του γηπέδου.

ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας δίνουν τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να χρησιμοποιεί το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως και μια πενταετία από σήμερα αφού επισημαίνουν πως οι ρυθμίσεις του Ν. 4117/2013 «με τις οποίες θεσπίστηκαν πρόσθετοι ειδικοί όροι, με στόχο τη σταδιακή και απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος της διπλής ανάπλασης, προβλέφθηκε δηλαδή, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το γήπεδο ποδοσφαίρου της Λ. Αλεξάνδρας προσωρινά και έως την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Βοτανικό, δεν αντιστρατεύονται το σκοπό των ρυθμίσεων του άρθρου 23 του Ν. 3983/2011 ούτε αντίκεινται οι όροι αυτοί, αυτοτελώς εξεταζόμενοι, στο άρθρο 24 του Συντάγματος, προεχόντως, διότι η εφαρμογή τους έχει εντελώς προσωρινό χαρακτήρα, με απώτατο χρονικό όριο την πενταετία, τελεί δε, επιπροσθέτως, υπό τον όρο της χορήγησης των εκάστοτε απαιτούμενων από τη σχετική νομοθεσία αδειών».

ΟΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΡΟΙ

Οι δικαστές αναφέρουν πώς η διπλή ανάπλαση ανασχεδιάστηκε πλήρως με τον Ν. 3983/2011 έχοντας ως βάση «την αρχή του περιορισμού στο απολύτως αναγκαίο μέτρο όλων των χρήσεων στην περιοχή του Βοτανικού, ώστε, αφενός να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου στην περιοχή αυτή και αφετέρου να περιοριστεί δραστικά η έκταση των δομούμενων επιφανειών στην ίδια περιοχή». Ετσι με τις ρυθμίσεις αυτές (άρθρο 23 του Ν. 3983/2011): -η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού μειώθηκε σε ποσοστό 60% (περίπου 66.000 τ.μ.) - αυξήθηκαν οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον Ν. 3481/2006, καθώς:

α) καταργήθηκε πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων,

β) καταργήθηκε, επίσης, το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού,

γ) μειώθηκαν οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου,

δ) οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου, οι οποίες είχαν προβλεφθεί εκτός του κελύφους αλλά σε συνέχεια του γηπέδου, ενσωματώθηκαν στο νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο όμορο εμπορικό κτίριο,

ε) αυξήθηκαν σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου του Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ περίπου της κάλυψης της εγκατάστασης (συνολικά σε 7.500 τ.μ. περίπου), στ) μειώθηκα�� οι θέσεις στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων

και ζ) μειώθηκε δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 (Ο.Τ. 45α ) και ορίστηκε νέο ανώτατο όριο 1,2. Επισημαίνουν δε πως η διπλή ανάπλαση θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την άμεση εξασφάλιση κοινόχρηστου χώρου πράσινου στις συνοικίες Βοτανικός και Κουντουριώτικα (Αμπελόκηποι), την ενεργοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα : «Οι χωροταξικές, πολεοδομικές και άλλες αλλαγές , δεν συνιστούν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβιώσεως των κατοίκων» των δυο αυτών περιοχών», αναφέρουν στη γνωμοδότηση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πρώτη απόπειρα για τη διπλή ανάπλαση προβλέφθηκε το 2006 με τα άρθρα 11 και 12 του Ν. 3481/2006. Ακολούθησε η υπ’ αριθμ. 3059/2009 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας , η οποία «έκοψε» ορισμένες κατασκευές που ήταν προγραμματισμένες να υλοποιηθούν στον Ελαιώνα και αμέσως μετά έγιναν δυο νομοθετικές παρεμβάσεις- αλλαγές της πολιτείας. (άρθρο 23 του Ν. 3983/2011 οι πρώτες και οι δεύτερες με τον Ν. 4117/2013).

Των παρεμβάσεων αυτών ακολούθησε η έκδοση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο επεξεργάστηκε το ΣτΕ.

-Ο Ν. 3983/2011 προβλέπει για τη Λ.Αλεξάνδρας την κατασκευή αθλητικού μουσείου

– εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης, καθώς και υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων, ενώ ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται στο 0,04, η επιτρεπόμενη κάλυψη στο 5% και το επιτρεπόμενο ύψος των κτιηρίων στα 4,5 μέτρα.

-Στον Ελαιώνα επιτρέπεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων 450 θέσεων κλπ βοηθητικοί χώροι.

Οι εμπορικές χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17,5% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες το 17,5. Επίσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 47.000 τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 30% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος γηπέδου ποδοσφαίρου τα 35

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top