Ανακοίνωση διαμαρτυρίας των πρυτάνεων για τις δηλώσεις Στυλιανίδη

Για το θέμα της μετοχοποίησης των Πανεπιστημίων

​Η σύνοδος πρυτάνεων έβγαλε σήμερα ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τις αναφορές του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο συνέδριο του «Economist» περί μετοχοποίησης των Πανεπιστημίων με τη συμβολή ιδιωτών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που τα Πανεπιστήμια προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστους πόρους και να διατηρήσουν ταυτόχρονα το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και με το διάλογο ανοικτό με το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση περί εξορθολογισμού του σχετικού χάρτη της χώρας, δηλώσεις αυτού του τύπου δυναμιτίζουν το όποιο ανεκτά ήπιο κλίμα στο χώρο της Παιδείας».

Οι πρυτάνεις ελπίζουν, όπως σημειώνουν, οι σχετικές δηλώσεις να μην αποτελούν και επίσημη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης σηματοδοτώντας ενδεχομένως και νέα σχετική μεταρρύθμιση.

''Σε κάθε περίπτωση η θεσμική αδυναμία της πολιτείας να υιοθετήσει την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου με όλες τις καταστροφικές για το εγχείρημα επιπτώσεις'', καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα - Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά», αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ και μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία.

Ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top