Αντεισαγγελέας του Α.Πάγου:Χωρίς αναδρομική ισχύ οι διατάξεις για κακουργηματική φοροδιαφυγή

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν οδηγίες

Αντεισαγγελέας του Α.Πάγου:Χωρίς αναδρομική ισχύ οι διατάξεις για κακουργηματική φοροδιαφυγή
​Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής σε γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν αναδρομική εφαρμογή οι νομοθετικές εκείνες διατάξεις που προβλέπουν γρήγορο τρόπο άσκησης ποινικών διώξεων για κακουργηματική φοροδιαφυγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυστηρότερες διατάξεις του πρόσφατου νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ως προς την άσκηση ποινικών διώξεων και την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των κατηγορουμένων, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογικά αδικήματα που διαπράχτηκαν πριν από την 31η Μαρτίου του 2011.

Ο κ. Παντελής γνωμοδότησε κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, οι οποίοι ζήτησαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να δοθούν οδηγίες στις διωκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα της αναδρομικότητας ή μη εφαρμογής των νέων διατάξεων του Ν. 3941/2011 που αφορούν την άσκηση ποινικών διώξεων στις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι «απαγορεύεται γενικώς η αναδρομική εφαρμογή δικονομικών κανόνων, όταν αυτοί περιέχουν προβλέψεις οι οποίες θί��ουν εν τέλει ουσιώδη συμφέροντα του κατηγορουμένου».

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις του επίμαχου νόμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβολή ποινών στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top