Η ελιά του Πλάτωνα ήταν μόλις 37 χρόνων!

ΔΕΙΤΕ τον αληθινό κορμό στο Πανεπιστήμιο και διαβάστε όλη την αλήθεια

Μεγάλος σάλος προκλήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από χθες με τον κλεμμένο κορμό από την «��λιά του Πλάτωνα» στο Βοτανικό, όπως σας γράψαμε στο star.gr!

Τελικά η απάντηση ήρθε από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς!

Η αληθινή ελιά του Πλάτωνα είχε ξεριζωθεί το 1976 από μια πρόσκρουση λεωφορείου και τα απομηνάρια της μεταφέρθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες...

643x482-images-stories-ak_platonos-elia1.jpg
643x482-images-stories-ak_platonos-elia2.jpg

Τονίζουν ότι στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο, το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, ο ένας από αυτούς τους κορμούς εκλάπη την Πέμπτη.

642x481-images-stories-ak_platonos-elia6.jpg
Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι πρόκειται για άστεγους που χρησιμοποίησαν το δέντρο για καυσόξυλα ώστε να ζεσταθούν, ενώ άλλοι λένε ότι πρόκειται για τσιγγάνους που συχνάζουν στην περιοχή λόγω ενός παζαριού που πραγματοποιείται εκεί!

642x856-images-stories-ak_platonos-elia5.jpg
Το αξιοπερίεργο είναι ότι ΤΟΣΑ χρόνια ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε ενδιαφερθεί για αυτή την ιστορική τοποθεσία που παρότι δεν ήταν το ίδιο δέντρο, το σημείο δεν παύει να είναι ιστορικό, εφόσον ήταν το δέντρο κάτω από το οποίο ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ., και θα μπορούσε να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες.

Αντί αυτού σήμερα είναι τόπος που γίνονται παζάρια με κλεμμένα προϊόντα και όχι μόνο!

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη αυτό το γεγονός...

Τουλάχιστον θα μπορούσε να υπάρχει κάποια περίφραξη με μια πινακίδα που να αναγράφει την ιστορία της! Αλλά μην ξεχνιόμαστε στην Ελλάδα ζούμε…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε μια χώρα του εξωτερικού όχι μόνο θα την προστάτευαν και θα την είχαν περιφράξει αλλά θα αποτελούσε και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών!

Τώρα καθίστε να τους κοιτάτε γιατί σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχουν ούτε οι δυο τελευταίοι κορμοί που έχουν απομείνει όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς!

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναλυτικά:

«Το ελαιόδεντρο, το λεγόμενο «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα», το οποίο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του. Ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό μεταφέρθηκε σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φυλάσσεται σε ειδικά κατασκευασμένη προθ��κη. Με ενέργειες του ίδιου Πανεπιστημίου στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο, το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί, αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι».

Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top