Άρειος Πάγος: Η Καλντέρα ανήκει στο δημόσιο

Ιστορική απόφαση!

Η γνωστή σε όλους μας Καλντέρα στη Σαντορίνη έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο!

Οι εκτάσεις της παγκοσμίως γνωστής περιοχής Καλντέρα της Σαντορίνης, που βυθίστηκε τον Απρίλιο του 2007 το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», ανήκουν στον Ελληνικό Δημόσιο, αποφάσισε σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεχόμενη την εισήγηση του αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ενώ παράλληλα οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση ιδιωτών που διεκδικούσαν την επίμαχη έκταση.

Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει Ανώνυμη Εταιρεία η οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που είχε δικαιώσει το Δημόσιο, κρίνοντας ότι οι επίμαχες εκτάσεις του ανήκουν.

Το Δημόσιο έχει καταθέσει διεκδικητική αγωγή κατά τις επίμαχης Ανώνυμης Εταιρείας η οποία έχει ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα σε έκταση λίγο λιγότερο από 90 στρέμματα στην περιοχή της Καλντέρας.

Το Δημόσιο επικαλέστηκε ότι στην επίμαχη περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιώτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμνά.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε την εισήγηση του κ. Κανελλόπουλου, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης) που λόγω της μορφής τους δεν εξουσιάζονταν από κανένα είναι του Ελληνικού Δημοσίου, ως διάδοχου του Οθωμανικού Κράτους.

Οι αρεοπαγίτες ανέπεμψαν την υπόθεση στο Γ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να επιλυθούν άλλα εκκρεμή νομικά ζητήματα. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ανάλογες αγωγές στα δικαστήρια, όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας (και την ευρύτερη περιοχή των «γκρεμνών») της Σαντορίνης, αλλά και για παρόμοιες εκτάσεις σε άλλα ελληνικά νησιά. ​

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top