Η Ρωσία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Η απόφαση είναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
H εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας δεν θα δώσει το «παρών» σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφού η παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου (IAAF), δεν προχώρησε σε άρση της τιμωρίας αποκλεισμού.

Η αιτία που η IAAF δεν έκανε σε άρση της τιμωρίας, που επέβαλλε στην εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας στις 14 Νοεμβρίου, ήταν τα απανωτά θετικά δείγματα σε ελέγχους ντόπινγκ. Αφορμή δε, στάθηκε η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), η οποία έκανε λόγο για συστηματικό ντόπινγκ στη χώρα ��αι πραγματοποιήθηκε μετά από δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD/WDR, με τίτλο «Ο μυστικός φάκελος ντόπινγκ: Πως η Ρωσία παράγει νικητές», το οποίο δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2014.

«Ο αποκλεισμός της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου ήταν μία απόφαση αναμενόμενη, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει. Εμείς θα αντιδράσουμε», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δις «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Έλενα Ισινμπάγεβα, προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταγγέλοντας παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγη ώρα πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της IAAF, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συλλογική τιμωρία των Ρώσων αθλητών και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει το ντόπινγκ να πολιτικοποιηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση μίας αντι-ρωσικής ατζέντας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει αρνηθεί το προηγούμενο διάστημα να κάνει κάποιο σχόλιο για το κατά πόσον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ανατρέψει ενδεχόμενη απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας από την IAAF, τονίζοντας ότι στόχος της ΔΟΕ είναι να προστατέψει τους "καθαρούς" αθλητές.

Η μοναδική περίπτωση να επιτραπεί σε «καθαρούς» αθλητές του στίβου, των οποίων το όνομα ουδέποτε ενεπλάκη με ντόπινγκ είναι με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συγκαλεί εκτάκτως ολομέλεια για τις 21 Ιουνίου.

Η απόφαση είναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε άρθρο της στους New York Times, η Ρωσίδα επικοντίστρια, Γελένα Ισινμπάγεβα τονίζει: «Καταλαβαίνω ότι η IAAF πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για την εξάλειψη του ντόπινγκ, αλλά νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο να απαγορεύσουν σε εμένα και στους άλλους «καθαρούς» αθλητές να αγωνιστούν».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top