Φλέγεται η Γάζα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 900 τραυματίες πριν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλεί ανησυχία σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως

Πρώτη δημοσίευση 12:21

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 918 έχουν τραυματιστεί μετά τα επεισόδια στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, λίγο πριν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστινιακές αρχές, αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από Ισραηλινά πυρά κατά μήκος των συνόρων της Γάζας,  ενώ οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλεί ανησυχία σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως, καθώς συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων με αποτέλεσμα πολλοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, να τραυματιστούν από ισραηλινά πυρά.

Ο αριθμός των νεκρών από τα τέλη Μαρτίου έως σήμερα, έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις, όμως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των Αράβων μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

 

Η Λωρίδα της Γάζας δημιουργήθηκε το 1949 ως αποτέλεσμα του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 και απέκτησε τα σημερινά της σύνορα με τις Συμφωνίες Ανακωχής του 1949, αν και η περιοχή είχε μια μακριά ιστορία κυριαρχίας από διάφορες περιφερειακές δυνάμεις που αναγόταν σε αρκετές χιλιετίες.

Tη Διοίκηση της Λωρίδας αυτής μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως τον πόλεμο των έξι ημερών πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ.

Επί Πρωθυπουργίας του Αριέλ Σαρόν το 2005 αποσύρθηκε από την περιοχή ο ισραηλινός στρατός παίρνοντας όμως μαζί του και εκατοντάδες Εβραίους εποίκους που είχαν εν τω μεταξύ προλάβει και μετοικήσει εκεί. Παρά όμως την απαγκίστρωση και αποχώρηση αυτή των ισραηλινών, το Ισραήλ δεν έπαψε να ελέγχει όλα τα σύνορα της Λωρίδας περιμετρικά (από ξηρά, θάλασσα και αέρα), πλην του Νότου που μετά από επίμονες διεθνείς πιέσεις παραχώρησε τελικά στην Αίγυπτο. Ωστόσο, παρά τις πολλές και επανειλημμένες συνομιλίες και διεθνείς διμερείς «συναντήσεις κορυφής» δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ως ανεξάρτητο κράτος που διεκδικείται από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, που χρονοτριβεί 60 χρόνια, από το 1948, με έκδηλη την αδυναμία του ΟΗΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών για την οριστική επίλυση του ζητήματος, με συνέπεια να πιθανολογούνται άλλες σκοπιμότητες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top