Αγωνιά η Τουρκία για το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ

"Φριχτό λάθος" το χαρακτήρισε ο Ιμπραχήμ Καλίν - Νέα ενημέρωση 23:30

«Φριχτό λάθος» χαρακτήρισε το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην περιοχή των Κούρδων του βόρειου Ιράκ ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή αν δεν ματαιωθεί.

«Αν δεν ματαιωθεί το δημοψήφισμα θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Η Αρμπίλ θα πρέπει άμεσα να αποφύγει αυτό το φρικτό λάθος, το οποίο θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν.

Αντιπροσωπεία Κούρδων στη Βαγδάτη

Αντιπροσωπεία της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο, τη Βαγδάτη για συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Κούρδους ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε στο Reuters ότι «η αντιπροσωπεία θα συζητήσει για το δημοψήφισμα αλλά το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί. Είπαμε να μιλήσουμε με τη Βαγδάτη πριν, στη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα».

Ακόμα, νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Κούρδου πρωθυπουργού ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου που θα έδινε ο Μπαρζανί στο Αρμπίλ αναβάλλεται για αύριο, Κυριακή.

Πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση το υπόμνημα για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία

Πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, με τη στήριξη των τριών μεγάλων κομμάτων, το υπόμνημα με το οποίο δίνεται αρμοδιότητα στην τουρκική κυβέρνηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των συνόρων της, στη Συρία και το Ιράκ. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, υπέρ ψήφισαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ), ενώ εναντίον ψήφισε το φιλοκουρδικό ΜΗΡ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή της στρατιωτικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ έπειτα από το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου είναι πιο κοντά. Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση πριν από την αποδοχή της, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί, είπε ότι το δημοψήφισμα δεν θα έχει ισχύ για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

Και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ερκάν Ακτσάι δήλωσε ότι το υπόμνημα αυτό δεν είναι αστείο, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αποτελεί απειλή για την Τουρκία. 

Εκ μέρους του CHP, ο Οζτούρκ Γιλμάζ έκανε έκκληση στον Μπαρζανί να σταματήσει το δημοψήφισμα, ενώ κατηγόρησε και το ΑΚΡ ότι ενίσχυσε τον Μπαρζανί. Όπως είπε ακόμη, το γραφείο του Μπαρζανί στην Άγκυρα υπάρχει. 

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Βολκάν Μποζκούρτ από την πλευρά του κατηγόρησε για αχαριστία τον Γιλμάζ Οζτούρκ, μπαίνοντας σε φραστική διαμάχη μαζί του.

Στην ομιλία του, ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Οσμάν Μπαϊντεμίρ δήλωσε ότι αυτό το υπόμνημα είναι δήλωση εχθρότητας ενάντια στα 40 εκατομμύρια του Κουρδικού λαού. Εκείνη την ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής Ισμαϊλ Καχραμάν αντέδρασε, λέγοντάς του ότι «μιλάς μονόπλευρα».

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΑΚΡ Νατζί Μποστάντζι, διερωτώμενος ποιος είναι εχθρός των Κούρδων για να απαντήσει ότι είναι το ΡΚΚ. «Μήπως καταδικάσατε έστω και μια φορά το ΡΚΚ που σκότωσε Κούρδους;», τον ρώτησε. Ο Μπαϊντεμίρ είπε ότι «αυτά που είπα τα πιστεύω, αν θέλετε πετάξτε με από τη Βουλή, αν θέλετε αφαιρέστε μου τον τίτλο του βουλευτή». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top