"Με αυτόν υπουργό, χρειάζονται οι Έλληνες εχθρούς;" -ΧΥΔΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ της Hurriyet στον Κοτζιά

Σάλος για το λιβελογράφημα

Hurriyet Κοτζιάς

Σφοδρή επίθεση στον Νίκο Κοτζιά εξαπολύει η αγγλική έκδοση της «Hurriyet» χρησιμοποιώντας πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Το σκληρό άρθρο που υπογράφει ο Γιουσούφ Κανλί και έχει τον τίτλο «Οι έλληνες δεν χρειάζονται εχθρούς» .

«Όταν εκνευριζόμαστε με τις απρεπείς συμπεριφορές των φίλων μας λέμε συχνά "όταν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;". Βλέποντας την άθλια συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά από όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μάλλον η φράση αυτή πρέπει να παραφραστεί ως εξής: "Με τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, χρειάζονται οι έλληνες εχθρούς;"» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Νίκος Κοτζιάς ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Ο Κοτζιάς… ζει στον δικό του εμμονικό κόσμο και έχει άλλη αντίληψη της πραγματικότητας από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο και καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Το αντίθετο, ήταν τόσο διαταραγμένες που είναι δύσκολο να τις κατανοήσει κανείς. Ωστόσο, θα προσπαθήσω», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει: «Πρώτα ο Κοτζιάς είπε: "Η αίσθηση από τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη". Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι τουρκοκυπριακές όσο και οι ελληνοκυπριακές πηγές μου, ότι ο... Κοτζιάς ήταν ο μόνος που δεν ήταν έτοιμος. Όλοι κατάλαβαν ότι η πλευρά που δεν ήταν έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις ήταν η ελληνική».

«Κατά δεύτερον, ο Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα παρέμβασης υπό την Συνθήκη των Εγγυήσεων ήταν κατά την γνώμη του ανύπαρκτο και παράνομο. Είναι αλήθεια συγκλονιστικό να ακούω τον υπουργό Εξωτερικών μιας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων να διατυπώνει έναν τέτοιον ισχυρισμό. Τουλάχιστον ως Ακαδημαϊκός ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ότι οι πολιτικοί μπορούν να είναι πιο φειδωλοί με την αλήθεια. Όπως και να έχει το διεθνές δίκαιο έχει πολλές πηγές και ερμηνείες και ευτυχώς ο Κοτζιάς δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια...».

«Τρίτον, είναι στ' αλήθεια λυπηρό να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στους "τουρκοκύπριους και τις τρεις μικρές μειονότητες στην Κύπρο ομαδοποιώντας τις στην ίδια φράση, σε αντίθεση με τους ελληνοκύπριους, λες και οι τουρκοκύπριοι είναι μια αμελητέα μειονότητα στο νησί και όχι η ισότιμη συνιδιοκτήτρια της Κύπρου. Μια τέτοια στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πρόσφατα σε ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Washington Times πως η Τουρκία θα επεκτείνει ένα χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Έλληνες Κυπρίους στην περίπτωση μιας συμφωνίας. Οι δηλώσεις του Κοτζιά όπως και εκείνες του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, έχουν μια διεστραμένη αντίληψη ότι δηλαδή οι τουρκοκύπριοι είναι μια μειονότητα στο "ελληνοκυπριακό έθνος" και είναι η στάση που πάντα έβαζε εμπόδια σε μια συμφωνία», προσθέτει 

Ο αρθρογράφος γυρνάει πίσω το χρόνο στο 1962 μιλώντας για τις "διεστραμμένες ψευδαισθήσεις" της Ένωσης με την Ελλάδα που ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και δεν διστάζει να αλλάξει την ιστορία στα μέτρα του, γράφοντας ότι «το Κυπριακό ξεκίνησε όταν οι τουρκοκύπριοι και η μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία είπαν ένα σκληρό όχι στις επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδας».

Και καταλήγει, με νέα βέλη στον Νίκο Κοτζιά λέγοντας: «Ένας υπουργός Εξωτερικών, θα έπρεπε να έχει την.... διανοητική ικανότητα να κατανοήσει ότι η λύση στο Κυπριακό χρειάζεται τρία σημαντικά βήματα.

1) Να αναγνωρίσει την ύπαρξη δυο ισότιμων λαών στο νησί που η σχέση τους δεν είναι σχέση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, αλλά δυο λαών που μοιράζονται την ίδια πατρίδα.

2) Να κατανοήσει ότι το νέο κράτος θα είναι μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δυο ισότιμων οντοτήτων και

3) Να αναγνωρίσει τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια και των δυο λαών και να αναδιατάξει την διάσταση της ασφάλειας και των εγγυήσεων με έναν τρόπο που θα απαλύνει αυτές τις ανησυχίες»..

Ο αρθρογράφος προκλητικός έως το τέλος απευθύνεται και στα ελληνικά και στα αγγλικά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών γράφοντας (σ.σ. σε σπαστά ελληνικά): «δεν έχετε κατανοήσει, Κοτζιάς? ‘Do you comprehend Kotzias?».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top