Άρειος Πάγος: Το «βραχιολάκι» δεν προσμετράται στον χρόνο προσωρινής κράτησης

Αποτελεί «περιοριστικό όρο» - Τι αναφέρει η απόφαση

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το "βραχιολάκι"

Ως περιοριστικό μέτρο εκτός φυλακής και όχι ως χρόνος προσωρινής κράτησης που θα προσμετράται στην έκτιση του 18μηνου που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης ενός κατηγορούμενου, «μετράει» ο Αρειος Πάγος τον κατ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, δηλαδή με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Η απόφαση της Ποινικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανατρέπει βουλεύματα του Εφετείου με διαφορετική εκτίμηση και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη δικαστική απόφαση νομικής ερμηνείας πάνω στο θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης και του κατ’ οικον περιορισμού, τα οποία μπήκαν στην καθημερινότητα των δικαστηρίων τον τελευταίο καιρό.

Ουσιαστικά ο Άρειος Πάγος θεωρεί πως μεν αποτελεί βαρύτατο περιοριστικό μέτρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι, κατά τους δικαστές, ίσης βαρύτητας με την προσωρινή κράτηση εντός φυλακών. Το  Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε εν ολίγοις πως ο κατ´ οίκον περιορισμός υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό «βραχιολάκι», δεν αφαιρείται από τον χρόνο προσωρινής κράτησης .

Με την υπ’ αριθμ 2/2018 αποφαση, αναιρεί βουλεύματα που είχαν προσμετρήσει σε καταδικασμένο στην υπόθεση της Energa-Hellas Power , το χρόνο που βρισκόταν υπό ηλεκτρονική επιτήρηση ως χρόνο προφυλάκισης. 

Οι δικαστές επισήμαναν ωστόσο την πρόβλεψη της παρ. 2 του άρθρου 283 Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι «λόγω της βαρύτητας και του επαχθούς χαρακτήρα του όρου του κατ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, κατά κυριολεξία μέτρου δικονομικού καταναγκασμού, ορίζεται ότι ο περιοριστικός αυτός όρος αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και η προσωρινή κράτηση σε σχέση με τη διάρκεια, τα ανώτατα όρια, την εξακολούθηση ή διακοπή του και την επανεξέτασης του στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα...».

Δηλαδή το ανώτατο όριο ισχύος του μέτρου είναι οι 18 μήνες για μια πράξη.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top