Tα πρώτα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για τη μόλυνση στο Σαρωνικό

Ποια τα επίπεδα πετρελαιοειδών ανά λίτρο μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2»

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έδωσε τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τη μόλυνση στο Σαρωνικό μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως θα δείτε και στο video, στην δεύτερη παραλία της Γλυφάδας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ, παρουσιάστηκε και η μεγαλύτερη μόλυνση 1500μg πετρελαιοειδών ανά λίτρο.

Στις 3 Οκτωβρίου που έγινε η δεύτερη καταμέτρηση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση με μόλις 5,8 μg/λ.

«Είναι καθαρά ενδεικτικές και σίγουρα υπάρχουν μεγαλύτερα νούμερα και το γνωρίζουν και αυτοί που έκαναν τις δειγματοληψίες» δήλωσε ο Θεόδωρος Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από το επιτρεπτό όριο η ρύπανση στον Σαρωνικό

«Θα περίμενα από το ΕΛΚΕΘΕ πολλές μετρήσεις, άμεσα να ξέρουμε τα αποτελέσματα και σαφήνεια μεγαλύτερη στα συμπεράσματα» τόνισε ο Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας.

Στη Σαλαμίνα  οι μετρήσεις που έγιναν πριν από μια εβδομάδα δείχνουν ότι τα επίπεδα των υδρογονανθράκων παραμένουν υψηλά στα 1500 μικρογραμμάρια, όταν οι ενδεικτικές τιμές για την παράκτια ζώνη του Σαρωνικού είναι τα 20μικρογραμάρια ανά λίτρο.

Την ίδια στιγμή πάντως διχασμένοι είναι οι ψαράδες, καθώς τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου η μέθοδος της Βιντζότρατας.

Ποια είναι η λειτουργία της Βιντζότρατας;

Oυσιαστικά το δίχτυ είναι δεμένο σε ένα σχοινί και αυτό στην ακτή, οπότε τραβώντας το βίντζι σαρώνουν ουσιαστικά το βυθό.

Οι ψαράδες που  χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο ψαρέματος υποστηρίζουν ότι η ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την παραδοσιακή τράτα.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΔΩ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top