H αστυνομία στα Χανιά συνέλαβε τον οδηγό του «τρελού αυτοκινήτου» που οδήγησε στο θάνατο 2 φοιτητές, στα Κουνουπιδιανά, κοντά στο Πολυτεχνείο. Πρόκειται για έναν 20χρονο Γεωργιανό, που κατά τη σύλληψη του, φέρεται ότι είπε στους αστυνομικούς ότι δεν είδε τους δύο φοιτητές, παρασύροντάς του. Ακόμα, υπεβλήθη σε εξετάσεις, στις οποίες δεν φάνηκε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Η φοιτητική κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μουδιασμένη. Το ένα από τα 2 θύματα, μια 20χρονη φοιτήτρια, από το Μαρούσι, σπουδάζει Αρχιτεκτονική εκεί. Το άλλο θύμα είναι ένας 19χρονος από τους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Ο θάνατος των 2 νέων ήταν ακαριαίος, ενώ οι αρχές ερευνούν τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των παιδιών, επαναφέροντας την πρόταση για κατασκευή κυκλικού κόμβου στον δρόμο μπροστά από το Πολυτεχνείο, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων.

Η ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το Πολυτεχνείο Κρήτης πενθεί δύο νέους ανθρώπους.

Καθίσταται πλέον ζωτικής σημασίας η άμεση υλοποίηση από την Πολιτεία της μελέτης του κυκλικού κόμβου με στόχο τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων στη λεωφόρο έξω από την πύλη του Ιδρύματος, την οποία το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εμπεριστατωμένα καταρτίσει & εγκαίρως υποβάλει στις αρμόδιες Αρχές παραχωρώντας παράλληλα & την απαραίτητη έκταση γης.

Η οικογένεια του Πολυτεχνείου Κρήτης και η κοινωνία των Χανίων πενθεί δύο νέους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα με τραγικό τρόπο βρήκαν τον θάνατο από τροχαίο ατύχημα κοντά στην πύλη της Πολυτεχνειούπολης των Κουνουπιδιανών. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση του Ιδρύματος στις οικογένειες των δύο νέων για την πρόωρη απώλειά τους.

Από τις πρώτες ενδείξεις, το σημερινό τραγικό δυστύχημα οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα διερχόμενου οχήματος.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχοντας επιδείξει τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και προνοητικότητα, έχει εγκαίρως καταρτίσει και υποβάλει στις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας ολοκληρωμένη μελέτη κατασκευής κυκλικού κόμβου στο ύψος της πύλης της Πολυτεχνειούπολης Κουνουπιδιανών με στόχο τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων. Για τη βελτιστοποίηση μάλιστα της αποτελεσματικότητας του έργου έχει προσφέρει στην Πολιτεία και την απαραίτητη έκταση γης.

Η υποβληθείσα μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης προβλέπει την παραχώρηση γης από το Ίδρυμα για διαπλάτυνση του δρόμου και την κατασκευή δημόσιου χώρου στάθμευσης, στον οποίο θα συγκεντρώνονται και όλες οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τους φοιτητές και τους περίοικους, όπως τα ΑΤΜ των τραπεζών, οι πωλητές εισιτηρίων και η στάση του λεωφορείου. Επιπλέον, στην εμπεριστατωμένη πρόταση του Ιδρύματος προβλέπεται και η διευκόλυνση εισόδου των οχημάτων στο παρακείμενο κτίριο του κολυμβητηρίου.

Η τοποθέτηση κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις, κατάλληλα σχεδιασμένων ώστε να παρέχουν κάθετη πρόσβαση στις διερχόμενες κυκλοφοριακές κατευθύνσεις, λειτουργεί ως μηχανισμός υποχρεωτικής ελάττωσης της ταχύτητας των οχημάτων και δίνει ισότιμη προτεραιότητα στη διακίνηση των οχημάτων μέσα στον κόμβο, θέτοντας βέβαια τους αναγκαίους κανόνες. Η εμπειρία από την τοποθέτηση ανάλογων κόμβων στο δρόμο Χανίων-Αεροδρομίου έχει διαπιστωθεί ότι έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση τροχαίων ατυχημάτων».

 

 

Tags: