To Ίδρυμα Νιάρχος ανοίγει τις πόρτες του στο TedX, το event για το οποίο μιλά όλος ο πλανήτης!

Το star.gr βρέθηκε στην παρουσίαση του "πολυσυνεδρίου" - ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 27-04-2017 18:19

«Ζούμε στο άκρο του αγνώστου;»

Με αυτή τη φράση αυτοπαρουσιάζεται το TEDxAthens 2017.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το TedX είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο τη συζήτηση για θέματα είτε επικαιρότητας είτε γενικού ενδιαφέροντος. Ξεφεύγει από τον κλασσικό ορισμό του «συνεδρίου» ή της «ομιλίας», καθώς έχει δικούς του κανόνες, δικούς του όρους και δικό του, φανατικό, ολοένα κι αυξανόμενο κοινό.

Το star.gr βρέθηκε στην παρουσίαση του φετινού TEDxAthens 2017 στον ολοκαίνουριο, φρέσκο χώρο που το φιλοξενεί, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την πρόσκληση να αναγράφει «όχι άλλη μια συνέντευξη τύπου» (“not another press conference”), η περιέργεια ήδη χτυπούσε κόκκινο.

Το ΚΠΙΣΝ είναι ένας νέος χώρος, τόσο άθικτος που μύριζε «καινούριο» και άνοιγε την ψυχή σου με τα χρώματα και τη θέα του. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην αίθουσα Donors Lounge, μια funk-pop αίθουσα με μωβ και πορτοκαλί καρέκλες, που σου φτιάχνει τη διάθεση με το που μπαίνεις. Οι διοργανωτές, ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ο Φίλιππος Ζακόπουλος κι ο Δημήτρης Κόκκορης πήραν τον λόγο, εξηγώντας τη νέα φιλοδοξία του πιο πολυσυζητημένου event.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε ακόμα μια χρονιά, σε έναν εξαιρετικά επιβλητικό χώρο, όπως το ΚΠΙΣΝ, στις 13 Μαΐου. Το event θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει το κοινό μας όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό επιτυγχάνεται με παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο δεν περιορίζεται σε μια σκηνή, όπως γινόταν παραδοσιακά αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους, στους οποίους θα υπάρχει διαδραστικό περιεχόμενο» λέει αποκλειστικά στο star.gr ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ο ιδρυτής του TEDxAthens.

Το TedX φέτος βγαίνει από τα όριά του και γίνεται «πολυσυνέδριο». Δεν χρειάζεται το κοινό να είναι προσηλωμένο σε μια αίθουσα ή σε έναν ομιλητή. Ο χαρακτήρας του γίνεται πιο οικογενειακός, σαν να μαζεύτηκε μια παρέα φίλων να συζητήσει. Το κοινό έχει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να αλλάζει αίθουσα και να ασχολείται με πολλά και διαφορετικά πράγματα.

Καθώς δεν είναι «άλλη μια συνέντευξη τύπου», οι 3 άντρες του Ted μάς ξεναγούν στους χώρους που θα διεξαχθεί το φετινό event.

Στην κεντρική σκηνή του TEDxAthens 2017, σου κόβεται η ανάσα! Μια επιβλητική, κατακόκκινη και μοντέρνα αίθουσα, που περιμένει να γεμίσει με κόσμο και πληροφορίες, ένα στολίδι που εμπνέει δέος. Είναι σαν το TedX να βρίσκει το φυσικό του περιβάλλον, σαν να επιστρέφει σπίτι του. «Κι εμείς έτσι αισθανόμαστε» επιβεβαιώνει τις σκέψεις ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. Στη σκηνή αυτή θα πατήσουν προσωπικότητες που έχουν να αφηγηθούν μια σπουδαία ιστορία, όπως η Δάφνη Ματζιαράκη, δημιουργός του ντοκιμαντέρ “4.1 miles”, υποψήφια για Όσκαρ. Μια κοπέλα που «ποτέ δεν μετέφερε τη διασημότητα που κέρδισε», όπως προσθέτει ο Δημήτρης. Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά, οι παρευρισκόμενοι θα δουν και ακυκλοφόρητο υλικό από το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

Μια από τις ομιλήτριες της κεντρικής σκηνής ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά. Πρόκειται για την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, μια μεγάλη ποιήτρια με πλούσιο και μοναδικό έργο και πορεία 78 ετών, πνευματικό παιδί του «τεράστιου» Νίκου Καζαντζάκη.

«Το στοίχημα για εμάς φέτος είναι το άνοιγμα σε πολλές παράλληλες δράσεις» εξηγεί στο star.gr o Φίλιππος Ζακόπουλος, ο υπεύθυνος της συνολικής Ted εμπειρίας. «Για εμάς είναι πολύ ιδιαίτερο και βγαίνουμε από τα όριά μας. Ο κόσμος μας έχει συνηθίσει να δέχεται ένα περιεχόμενο κι όχι πολλά. Εμείς, όμως, θέλουμε να ρισκάρουμε και να ιντριγκάρουμε το κοινό μας. Να μην είναι αυστηρά συντηρητικό αλλά να δέχεται πολλά πράγματα. Αυτό είναι το στοίχημά μας. Και νομίζω ότι ο κόσμος θα το αγκαλιάσει».

Για πρώτη φορά, το TedX βγαίνει από την κεντρική σκηνή και κατακτά νέους χώρους. Το ΚΠΙΣΝ είναι ο ιδανικός καμβάς γι’ αυτό. Η εναλλακτική σκηνή, λοιπόν, φιλοξενεί, στα 2/3 του event, τους κεντρικούς ομιλητές σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον και στο 1/3 διαδραστικό περιεχόμενο που ξεφεύγει από τους αυστηρούς κανόνες του Ted. Εκεί συναντάμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ted πάνελ συζήτησης χωρίς περιορισμούς.

«Αξίζει πραγματικά να προσπαθήσουμε να βγούμε από την άνεσή μας και να εξερευνήσουμε τα όριά μας» λέει στο star.gr ο Δημήτρης Κόκκορης, ο project manager, o άνθρωπος που φροντίζει για την υλοποίηση του οράματος της ομάδας. «Και σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και στη χώρα, υπάρχει μια αναταραχή. Κάτι χρειάζεται να κάνουμε διαφορετικά. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει ούτε η πορεία ούτε το μέλλον μας» προσθέτει. «Αυτό το βήμα προσπαθούμε να δώσουμε στο κοινό με τους ανθρώπους που φιλοξενούμε στη σκηνή μας κι αυτά τα ερεθίσματα να μοιράσουμε στο κοινό μας».  

Η τελευταία στάση γίνεται στο φουαγιέ, καθώς το event δεν περιορίζεται ούτε τελειώνει στις σκηνές, αλλά συνεχίζεται σε διαλείμματα και σε υποστηρικτικούς χώρους. Το TEDxAthens 2017 ξεκινάει στις 9 το πρωί με τις εγγραφές των συμμετεχόντων και συνεχίζεται μέχρι το βράδυ, προσφέροντας μια πολυεπίπεδη εμπειρία με ομιλίες, φαγητό και τεχνολογικές δράσεις.

«Για πρώτη φορά, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια όσον αφορά το φαγητό που θα απολαύσουν οι συμμετέχοντες στο TEDxAthens 2017, γύρω από τη λογική του No Waste, δηλαδή δεν πετάμε τίποτα. Φαγητό που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσαμε, όχι επειδή έχει κάποιο πρόβλημα ποιότητας, αλλά που μπορεί να μην περνούσε τον έλεγχο ποιότητας του χώρου, όπως ένα σπασμένο μακαρόνι, αξιοποιείται. Όλο το φαγητό που περισσεύει στο τέλος της εκδήλωσης, δίνεται στην ΜΚΟ ‘Μπορούμε’» συμπληρώνει, μιλώντας στο star.gr, ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου.  

Πληροφορίες:

Σάββατο 13 Μαΐου, 09:00-23:30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Περισσότερα στο http://2017.tedxathens.com

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top